A Deloitte tanácsadó cég által kiadott legújabb jelentés szerint a blockchain technológia meghatározó eszköz lesz a kiskereskedelemben a csomagolt áruk piacán és fogyasztóik számára a közeljövőben.

A jelentés több mint 50 lehetséges blockchain technológia felhasználási esetet elemzett, és a végeredmény szerint a születő technológia potenciálja óriási.

A New Tech On The Block című beszámoló szerint a blockchain “a pénzügyi, gyártási és fogyasztói iparágak szabványos operációs technológiája lesz“, sőt a következő öt év meghatározó, mivel a vállalkozások elkezdték felmérni a technológiában rejlő potenciált.

A jelentésben megvizsgálják a konkrét blockchain felhasználási esetek jelentőségét, értékelik és elemzik, hogyan lehet felhasználni a kulcsfontosságú üzleti problémák megoldására. A jelentés annak lehetőségét vázolja, hogy a blockchain technológiája hogyan és milyen mértékben tudja támogatni a kiskereskedelmi és fogyasztói csomagolású áruk értékláncának átalakítását. Az elemzés szerint teljes mértékben biztos, hogy a technológiája még szélesebb körben el fog terjedni, az említett ágazatokban pedig jelenleg nagyobb elfogadottságot élvez, mint korábban.

A Deloitte riportja kitér arra is, hogy a vállalkozásoknak fel kell mérniük, hogy stratégiai céljaik akadályozzák-e az új technológia alkalmazását, ugyanis azok, akik nem veszik figyelembe, mint lehetőséget, fennáll a veszélye, hogy lemaradnak.

A jelentés három fő terület, – a fogyasztók, az ellátási láncok, valamint a kifizetések és szerződések – logikájával foglalkozik. Bár az üzleti adaptációra összpontosít, kiemeli, hogy a technológia használatának legnagyobb nyertese a fogyasztó lesz. A blockchain ugyanis hatékonyságot eredményezhet és költségeket takaríthat meg az ellátási lánc egészében. Általa nyomon lehet követni és hitelesíteni a termékeket, rögzíteni a szerződéseket, biztosítani az információ mozgását, így ezeket az előnyöket alacsonyabb árak formájában lehet továbbítani a fogyasztónak. A blockchain nagyobb átláthatóságot biztosít az ellátási láncban, így ezek az előnyök biztonságosabb és jobb minőségű termékek formájában is átadhatók a fogyasztóknak.

A jelentés a Gartner piackutató cég adatairól is beszámol, amelyek becslése szerint a blockchain üzleti hozzáadott értékének növekedése 2025-re 176 milliárd dollárra nő, és 2030-ra meghaladja a 3.1 billió dollár értéket. Deloitte azzal érvel, hogy a technológia képes megoldani az ipar négy úgynevezett fájdalompontját, ezek a nyomon követhetőség, a megfelelés, az érdekelt felek irányítása és a rugalmasság.
Több nagyvállalat vezetői szerint a blockchain teljesen megváltoztatja az ellátási láncokat világszerte. A technológiát többek közt olyan multivállalatok tervezik bevezetni, mint a FedEx, Samsung, az Oracle pedig bejelentette, hogy blockchaint fog alkalmazni a gyógyszergyártók ellátási láncának menedzselésére.

 

Forrás: Cointelegraph

Szilágyi Viktória