Decemberi Fintech Körkép

Az év végén megszokottnak mondható csendesebb időszak ellenére bőven voltak izgalmas események decemberben is a fintech szektorban. A hónap legnagyobb hírei talán a Nubank tőzsdére lépése, a NYDIG hatalmas tőkebevonási köre és Amazon, valamint a Barclays közös BNPL megoldása volt, de nem hagytak minket üres kézzel a kriptovaluta szolgáltatók és az online brókerek sem. 

A tőkebevonások száma ugyan valamelyest csökkent novemberhez képest, ezek volumene mégis markánsan növekedett, ami az átlagos tőkeemelések méretének emelkedésére utal. 500 millió dollár feletti összeget csak a már említett NYDIG vont be, de a 250 millió dolláros képzeletbeli határt nyolc fintech is áttörte, igaz ez mostanra nem számít különösebben nagy meglepetésnek. A finanszírozások közül kiemelkedett még a Monzo 475 millió dolláros köre, amivel a vállalat közel háromszorosára növelte értékét, de Európában a Mambu és a Pleo is szép eredményeket értek el ezen a fronton. A felvásárlások száma 70-re növekedett, ami egész 2021 legmagasabb mutatója volt, nem minden szempontból csendesedett tehát el a piac. Kifejezetten izgalmas hír, hogy a MoneyLion amerikai neobank felvásárolta az Even Financial beágyazott pénzügyi piacteret, de a Monese első akvizíciója is sokakat megihletett. Indexeink a piaci konszolidáció intenzívebbé válására engedtek következtetni decemberben, de ez a trend továbbra is ingadozik, 2022 talán változást hoz majd ezen a fronton. 

A megszokott módon szakmai konferenciákban sem volt hiány, a Fintech Connect 2021-es eseményén például a mesterséges intelligencia pénzügyi szektorban való felhasználása és a digitális térben értelmezett ügyfélélmény kerültek középpontba. Nem is véletlenül, hiszen a pandémia hatására felgyorsult az ügyfelek digitalizációja, ami a számos lehetőség mellett veszélyeket is tartogat a későn reagáló vállalatoknak. A Reuters nevéhez fűződő Future of Money 2021 konferencia öt fő témára tért ki, köztük a bankszektor fenntarthatósággal kapcsolatos kihívásaira, a kriptoeszközök és a digitális valuták mainstreambe való betörésére, valamint az új pénzügyi trendek szabályozásának fontosságára. Ezen témák mindegyike 2021-ben vált elkerülhetetlenné, így fontos, hogy mielőbb adekvát reakciók szülessenek mind az iparági szereplők, mind a szabályozói szervek részéről.

A hónap top hírei között említést tettünk olyan már említett eseményekről, mint a Nubank 41 milliárd dolláros érték mellett végbemenő IPO-ja, de az afrikai fintech ökoszisztéma kiváló 2021-es éve és a pénzmosás elleni védekezés növekvő fontossága is terítékre kerültek. A B2B szegmensben a Mambu 200 millió dollár feletti tőkebevonása és a Razorpay által elért 7,5 milliárd dolláros vállalatérték egyaránt kiemelkedő eredményként említhető, utóbbi esetében különösen elismerendő, hogy mindezt a fintech irányába még épp csak nyitni kezdő Indiában érte el a vállalat. A Funding Circle beágyazott hitelezési megoldását is bemutattuk, ami API-kon keresztül teszi lehetővé a vállalat ügyfeleinek a szolgáltatás nyújtását. B2C fintechek közül szó esett a Bunq rekordmértékű tőkebevonási köréről és új jelzáloghitel megoldásáról, amit 2022-ben kezdenek el kínálni ügyfeleiknek. BNPL fronton a megszokott módon nem maradtunk újdonságok nélkül, ezúttal a Butter fizikai BNPL kártyája és a Klarna új böngésző bővítménye került bemutatásra, mivel mindkét megoldást hozzájárulhat ahhoz, hogy a fogyasztók a jövőben még könnyebben és kényelmesebben vehessék igénybe a BNPL fizetési opciót. A KKV-kra szakosodott fintechek közül a Cashplus új, a hitelképesség növelését célzó megoldása bizonyult december legígéretesebbjének, míg a tőkebevonások tekintetében ebben a szegmensben a dán Pleo emelkedett ki.

Az online brókerek mezőnyében nagyon aktív volt a Tinkoff, amely részvényajándékozási funkcióval és hétvégi kereskedéssel újított december folyamán. Sokakat meglepetésként ért, hogy a robot-tanácsadói szolgáltatásáról ismert Wealthsimple elhagyja a brit piacot, a szuperappos ambíciókat dédelgető vállalat inkább saját piacára koncentrál és Kanadában igyekszik növelni ügyfeleinek számát és szolgáltatásainak számát. Az insurtechek között szembetűnő volt a technológiai szolgáltatók előretörése decemberben, a londoni székhelyű Cytora az Allianzzal lépett megállapodásra, míg az AgentSync egy nagy tőkebevonással biztosította a jövőbeli növekedés feltételeit. Ígéretes megállapodásról számolhattunk be a svájci Chubb és a chilei Betterfly között is, ami a latin-amerikai régióban teremthet nagy értéket a vállalatoknak és a lakosságnak egyaránt. 

Ami az inkumbens pénzintézeteket illeti, ők sem tétlenkedtek decemberben, köztük a két nagy rivális, a JPMorgan és a Goldman Sachs is aktív hónapot zárt. Előbbi egy blockchain alapú fizetési rendszert fejleszt a német Siemens-nek, míg utóbbi bejelentette, hogy az AWS-szel való együttműködés révén felhőalapú számítástechnikai szolgáltatóvá válik és fedezeti alapokat, valamint alapkezelőket szolgál majd ki. A brit TSB együttműködésbe kezd a karbonkalkulátoráról ismert új-zélandi CoGo-val, így a bank ügyfelei hamarosan hatékonyabban tehetnek majd a környezet védelméért.

A BigTechek között kifejezetten aktív volt a Meta, amely új fizetési szolgáltatást tesztel a Messenger üzenetküldő appban, Novi névre hallgató digitális tárcájának pilot programját pedig a WhatsAppra is kiterjeszti a korábban Facebook néven ismert vállalat. Az Opera pedig egy BNPL böngésző bővítménnyel újított, amit a brit BNPL szolgáltatóval, a Butterrel közösen dobtak piacra, hogy segítsék az ügyfeleket a BNPL hitelek elérésében és kihasználásában. A telekommunikációs szolgáltatók közül a bahreini Batelco volt a legaktívabb az év utolsó hónapjában. A vállalat bejelentette, hogy elindít egy új e-kereskedelmi felületet, míg fintech üzletáguk a Visával közösen fejleszt egy digitális tárca szolgáltatást az ország lakosainak. 

Nem panaszkodhattunk a hazai piaccal kapcsolatban sem. Decemberben is érkezett a menetrendszerű újdonság a Billingótól, ezúttal a Billingo Készletkezelő mutatkozott be, ami a raktárkészletek kezelésében igyekszik segíteni a vállalkozásokat. A Raiffeisen egy digitális megoldásokkal felvértezett bankfiókot nyitott az Etele Plázában, ezzel a bank tett egy fontos lépést a fióki és a digitális ügyintézés közötti optimális balansz megteremtése felé. Fenntarthatósággal kapcsolatban is érkeztek izgalmas hírek, az Erste Bank kibocsátotta első zöld jelzáloglevelét, míg a GRÁNIT Bank fenntartható bankkártyamegoldást mutatott be. A V4-es piacokról említést érdemel továbbá a Lengyelország történetének legnagyobb Series A körét végrehajtó Ramp. 

Marketing fronton ezúttal az óriásplakátok kerültek terítékre, hiszen a fintech szektor szereplői egyre nagyobb kedvvel fordulnak ehhez a klasszikus hirdetési módszerhez. Nagy sikereket ért el ezen a módon korábban a Brex, egy KKV-knak szóló költségmenedzsment megoldásokat kínáló vállalat, amely mostanra több, mint 12 milliárd dollárt ér. Az ő példájukat követte 2021-ben többek között a Starling, a Klarna és a Current, vagyis a szektor prominens szereplői is nyitottak a módszer alkalmazására.

Ami a felhasználói felületeket és élményt illeti, decemberben a központosítás és a megnövelt áttekinthetőség előnyeire igyekeztük felhívni a figyelmet. Számos fintech mérte fel hatékonyan, hogy az ügyfelek igénylik az egyszerűen kezelhető és navigálható, a kezük alá dolgozó felületeket, így például a Revolut és a Lunar is ennek tudatában alakította ki alkalmazását. Ezen a téren kijelenthető, hogy a bankoknak van még mit tanulnia  a fintechektől, akik rendre jobban teljesítenek náluk a mobilbanki appok App Store-os és Google Play Store-os értékeléseinek tekintetében. 

Ami a decemberi blockchain és kripto trendeket és érdekességeket illeti, kiemelkedik a hír, miszerint a Visa kripto tanácsadóvá válik. A kártyatársaság évek óta látványosan nyitottan áll ehhez a területhez, hamarosan pedig tanácsadóként is hozzájárulnak majd az ökoszisztéma növekedéséhez és a pénzügyi szektor szereplőinek is segítséget nyújtanak majd a részvételhez. Az általános trendeket taglaló fejezetben áttekintettük 2021 fintech hot topikjait, de szó esett az open bankingre vonatkozó 2022-es jóslatainkról is. Emellett nem hagyhattuk szó nélkül a tényt, hogy 2021 a B2B fintechek számára is kiváló év volt, így ennek a szegmensnek a jelenlegi helyzetét is kielemeztük, ismét kitérve a 2022-es várakozásainkra.

A Peak kutató és tanácsadó csapata minden hónapban átfogó körképet készít a fintech világ mozzanatairól, azok bankszektorra, biztosítókra, IT szektorra és kormányzati szervekre gyakorolt hatásairól. A tanulmányokban részletesen foglalkozunk a hónap fejleményeinek relevanciájáról a hazai piac kontextusában, mind a lehetőségeket, mind a fenyegetéseket értékelve. A teljes körképpel, vagy annak egyes elemeivel kapcsolatban a science@peakfs.io email címre várjuk a felmerülő kérdéseket.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.