A Currensea nagyjából egy évvel ezelőtt indította el weboldalát, ahol fel lehetett iratkozni a szolgáltatásra, de igénybe venni még nem lehetett. Az elmúlt napokban azonban végre élesbe állt a lakossági és vállalati szolgáltatásuk is.

A termék első ránézésre egy sokadig digitális banki kártyamegoldásnak tűnhet, de hamar kiderül, hogy ennél többről van szó. Ez a kártya nem rendelkezik egyenleggel, ahhoz, hogy költeni tudjuk róla, nem szükséges számlát nyitni, és pénzt tölteni rá. A költési mechanizmus a PSD2 nyomán széles körben elterjedt open banking lehetőségekre épít: a Currensea kártyával való költés esetén az kártyabirtokos a meglevő bankszámlájának egyenlegéből fedezi a tranzakciót. Ehhez előzetesen természetesen az ügyfél jóváhagyásával össze kell kapcsolni a Currensea kártyát a bankszámlával. A logika nagyon hasonlít a Curve megoldásához, ott azonban a Curve kártya mögött nem bankszámlák, hanem bankkártyák állnak, ami az open banking terjedése előtt már megoldást jelentett egy ilyen modellre, azonban sokkal drágább, hiszen a háttérben minden tranzakció esetén történik egy online kártyás vásárlás.

A Currensea külön lakossági és vállalati megoldással lépett piacra. Mindkét esetben a kedvező díjszabást emelik ki, ami abban az esetben is fennáll, ha külföldön, a kártya mögötti bankszámla alapdevizájától eltérő pénznemben történik a költés. Egyelőre csak Angliában, angol font alapon szolgáltatnak, ami korlátozza a lehetőségeiket, de minden bizonnyal várható tőlük európai terjeszkedés a közeljövőben.

Suppan Márton