Csökkenhet a fintech cégek értékeltsége

A Balderton Capital kockázati tőke vállalat egyik partnere, Rob Moffat úgy gondolja, hogy a jelenlegi piaci környezetben csökkenni fognak a fintech vállalkozások várható értékeltségei. Véleménye szerint az óvatos befektetői hozzáállás nagy változásokat hozhat az elkövetkező hónapokban.

Gondolatmenetében kiemelte, hogy az infláció és a jegybanki alapkamatok növekedésével a befektetett tőke költségek is nőni fognak, valamint az intézményi befektetők is egyre inkább kockázatkerülővé válnak. A Cleo, a Crowdcube és a Revolut támogatói között is megtalálható vállalat szakembere szerint leginkább a késői fázisú finanszírozási körök lehetnek érintettek, melyek tavaly folyamatosan milliárd dolláros értékeltségeket szolgáltattak.

Moffat példaként az Adyent és a Robinhoodot is felhozta. A holland fizetési szolgáltató részvényeinek árfolyama január során 28 százalékot estek, míg az amerikai bróker piaci kapitalizációja ugyanabban a vizsgált időszakban 33 százalékkal csökkent. Várhatóan a nyilvános piacokon észlelhető befektetői hozzáállás a privát piacokra is kiterjed, ez azonban főleg az elkövetkező finanszírozási fordulók kapcsán derülhet ki.

Kiemelt fontosságot fog kapni a nyereségesség, ugyanis a folyamatos veszteségeket egyre kevésbe fogják tolerálni a befektetők. A fintech startupoknak azt ajánlotta Moffat, hogy arra összpontosítsanak, hogy lehetőleg alacsony tőkeigénnyel találják meg termékeik, szolgáltatásaik helyét a piacon. Ebben kiemelt szerepe lesz a termék, valamint a mérnöki csapatok produktivitásának, amiben a kisméretű csoportokba való rendeződés sokat segíthet.

Forrás: AltFi

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.