Miközben a Facebook igyekszik kiszűrni a terrorista csoportokat és tartalmakat, az algoritmusain keresztül akaratlanul is készíti nekik bejegyzéseket.

Nyomasztó jelenségre hívta fel a figyelmet a washingtoni székhelyű National Whistleblowers Center, ami egy közérdekű adatokat „kiszivárogtató” alkalmazottak védelmére szakosodott szervezet. A csoport a kreatív.hu cikke szerint öt hónapon keresztül vizsgált több ezer olyan személyt, akik kapcsolatban állnak terrorista közösségekkel a Facebookon. Így derült ki, hogy bizonyos szervezetek, mint az Al-Kaida és az ISIS, viszonylag szabadon építik a kapcsolataikat a közösségi oldalon.

A Facebook a terroristákkal is együtt ünnepel

Ám ennél is érdekesebb az a megfigyelésük, hogy miközben a Facebook erőfeszítéseket tesz azért, hogy kiszűrje a terrorista tartalmakat, mégis maga is részt vesz a gyártásukban. Az „emlékek” és az „ünneplés” funkciók algoritmusai ugyanis a terrorista tematikájú oldalakon is készítik ezeket a típusú bejegyzéseket, sőt, mivel a Facebook automatikusan hoz létre üzleti oldalakat, így az Al-Kaidának is készített egyet.

Teljes cikk