Bekeményítettek a szabályozók

A pénzmosás elleni védekezés hiányosságai miatt egyre több büntetést osztanak ki a szabályozók a pénzintézeteknek. A 2020-as év esetei több, mint ötször annyi szankcióval jártak, mint egy évvel korábban, a bankok összesen 2,2 milliárd dollárt kellett befizessenek, derült ki a vállalati vizsgálatokkal és kockázati tanácsadással foglalkozó Kroll éves felméréséből. További érdekesség, hogy a büntetések száma 2020-ban és 2019-ben is pontosan 45 volt, vagyis a hatalmas növekedést nem a gyakoriság, hanem a méret növekedése okozta.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a problémák ennyivel súlyosabbak lettek, inkább arról van szó, hogy a szabályozói szervek igyekszik keményebben büntetni a pénzintézeteket, bízva abban, hogy a súlyosabb következményektől tartva szigorítanak a belső kontrollokon és több erőforrást allokálnak erre a területre, ami napjaink digitalizációja miatt még talán sosem volt ilyen fontos. A 2021-es év első felében egyébként 17 büntetést szabtak ki, vagyis ha drasztikus csökkenés nem is, egy kisebb visszaesés elképzelhető. Az eddigi büntetések volumene 994 millió dolláron áll, vagyis ebben a statisztikában is alacsony csökkenést predesztinálnak az eddigi eredmények.

Claire Simm, a Kroll pénzügyi compliance és szabályozói üzletágának ügyvezető-igazgatója így kommentálta a friss eredményeket: “A számok azt mutatják, hogy a vizsgálatok nem álltak le a Covid-19 miatt. Míg a büntetések száma változatlan maradt, ezek értéke jelentősen emelkedett, mivel a szabályozók szigorúbb magatartást mutattak és azt az üzenetet küldték a szektornak, hogy az akadályok ellenére a szabályozói megfelelés betartatása továbbra is prioritást élvez. Ezek a büntetések megmutatják, hogy a szabályozók világszerte folyamatosan nagy hangsúlyt fektetnek a pénzügyi bűntények kivizsgálására. Hasonló méretű bírságokra és szabályozásra érdemes számítani 2021-ben és azután is.”

A mostani hírrel szinte egy időben derült ki, hogy az FCA (brit pénzügyi felügyelet) kiszabta első pénzmosás elleni védekezéssel kapcsolatos bírságát. A szervezet a NatWest Bankot szólította fel egy jelentős, 264,8 millió fontos büntetés befizetésére, amiért különböző hiányosságok miatt egy ügyfél egymaga összesen 365 millió fontot mosott át a bankon keresztül.

Forrás: Finextra

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.