A világszerte népszerű internet böngésző Opera, a litván Fjord Bank megvásárlására készül, amely része egy nagyobb, pénzügyi szolgáltatásokra való nyitási akciónak.

Az Oslo székhelyű Opera több mint 50 millió havi aktív felhasználóval rendelkezik Európában és 360 millióval világszerte.

Januárban az Opera a PocoSys megvásárlásával lépett be a fintech térbe. Az Opera jelenleg a Pocopay kártya és alkalmazás új verzióját teszteli az első európai piacon történő megjelenés előtt.

Az AB Fjord Bank megvásárlásával az Opera egy digitális bank tulajdonosává válik, amely 2020 nyarán Litvániában indítja első betéti és kölcsönszolgáltatását. A norvég és svéd befektetők által 2017. márciusában alapított Fjord Bank tavaly decemberben banki engedélyt kapott a litván Nemzeti Banktól.

Az Opera 25 éve gyárt innovatív böngészőket és alkalmazásokat. ”Böngészőink olyan emberek millióinak személyes választása, akik jobban kedvelik őket, mint az előre telepített böngészőket” – mondja Krystian Kolondra. “Az európai fintech piac egyre nagyobb és nagyobb kihívásokat rejteget, ezért okosabb és erőteljesebb megoldásokat kell kínálnunk az embereknek a személyes pénzügyeikhez.”

Az Opera először 9,9 %-os részesedést szerzett egy részvényjegyzéssel az AB Fjord Bankban, a fennmaradó 90,1 % felvásárlása már csak jogi jóváhagyásra vár.

Forrás: Finextra

Kaliszky Péter