Az okosan használt programmatic soha nem látott lehetőségekkel kecsegtet

A DigitalHungary interjúja következik:
A programmatic beváltotta a hozzá fűzött reményeket, az automatizált hirdetésvásárlásba ömlik a pénz. A terület fejlődésének egyik alapfeltétele a hirdetők érettsége s ennek a nagyon bonyolult ökoszisztémának a megértése ügynökségi- és ügyfél oldalon is. Hogyan hat az adatgyűjtésre a GDPR s programmatic szempontból hogyan áll a hazai piac? Meghekkelhető-e a folyamat? Minderről Ács Tamást, a Cadreon közép- és kelet-európai (CEE) központjának vezetőjét kérdeztük. A sokat látott szakember szerint nagyon izgalmas jövő vár ránk.
– Van olyan egzakt időpont, amitől azt lehet mondani, hogy az automatizált hirdetésvásárlás komolyan vehetővé vált?
– Az automatizált hirdetésvásárlás a „programmatic”-nak hívott médiavásárlás előtt is jelen volt már, hiszen akár a Google keresőre, akár a Facebookra gondolunk, ezeken keresztül is automatizáltan vásárolhatók a hirdetések. Az évek száma alapján a terület már nagykorúnak számít, és azt gondolom, hogy a rendszerek fejlettsége már régen elérte azt a szintet, hogy komolyan vegyük.

– Beváltotta a hozzá fűzött reményeket?

– Egyértelműen igen. Egy átlagos internet felhasználó több száz hirdetéssel találkozik minden nap. Hirdetőként egyre nehezebb kitűnni ebben a zajban és megragadni a felhasználók figyelmét. Ugyanakkor felhasználói szemmel is eléggé bosszantó, ha teljesen érdektelen üzenetekkel bombáznak bennünket. Gondoljunk csak egy bizonyos szállásfoglalási oldal hirdetéseire. A technológia és az adatok lehetőséget nyújtanak, hogy valós időben felmérjük egy adott felhasználó várhatóan érdeklődik-e majd a termékünk iránt, meg szeretnénk-e jelenni számára, és ha igen, mennyit vagyunk hajlandók ezért fizetni. Mindemellett a hagyományos médiavásárlással szemben, amely jobban tervezés fókuszú, lehetőségünk van az eredmények folyamatos monitorozására és a kampány optimalizálására.– Nyilván nem mindenkinek érdemes ebbe pénz ölni; tehát kinek ajánlott így vásárolnia a hirdetéseket?
– A programmatic alkalmas mind brand-, valamint performance célok támogatására, mert lehetőséget nyújt arra, hogy nagyon célzottan és összehangoltan érjem el a potenciális vásárlóimat. Brand-cél esetén a programmatic ökoszisztémában elérhető adatoknak köszönhetően újra definiálhatom a célcsoportomat. Például egy gyorsétterem célozhatja azokat a felhasználókat, akik rendszeresen a versenytárs étterembe járnak. Vagy egy légitársaság célozhatja azokat a felhasználókat, akiknek a telefonjára utazással kapcsolatos alkalmazások vannak telepítve. De tévé fókuszú hirdetőként akár azt is megtehetem, hogy az online kampányaimmal a kevés időt lineáris tévé előtt töltő felhasználókat célzom videó hirdetéssel, akár okos tévén keresztül is. Performance-cél esetében pedig a technológia és az adatok lehetőséget nyújtanak arra, hogy tudatosan végig vezessem a felhasználókat a vásárlói útvonalon a konverziós pontig.

Tovább a teljes cikkre

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.