IOT Internet of Things concept as vector illustration
Merre vezet az út a szép, új, digitális világba? Az adatközpontok, a felhő vagy az edge computing a helyes irány? Gyakori dilemma ez a szervezetek körében, ha lépést akarnak tartani a technológia fejlődésével és az IoT-eszközök térnyerésével. A SUSE szakértői szerint mindhárom irány tartogat hasznos lehetőségeket, ezért érdemes olyan infrastruktúrát kialakítani, amely mindegyiket képes támogatni.

A Gartner legutóbbi becslése szerint az év végére mintegy 14,2 milliárd különféle, internetkapcsolattal rendelkező eszközt fogunk használni világszerte, és ez a szám 2021-re várhatóan 25 milliárdra nő. Az IoT-eszközök szinte minden területen hatással vannak életünkre, és ezekkel a változásokkal a vállalatoknak is lépést kell tartaniuk.

A cél világos, az út kétséges

Az ügyfelek egyre inkább elvárják, hogy különféle készülékeikről bármikor és bárhol hozzáférjenek a kifejezetten az ő egyedi igényeikre fejlesztett szolgáltatásokhoz. Az intelligens eszközök ráadásul abban is segítséget nyújtanak a cégeknek, hogy saját működésüket hatékonyabbá tegyék. A gyárakban például okos szenzorok figyelik a termelést, a földeken IoT-eszközök követik a növények fejlődését, a járművekben modern érzékelők segítik a navigációt és a biztonságosabb közlekedést… a sort pedig hosszan lehetne folytatni. Ahhoz azonban, hogy a vállalatok naprakész szolgáltatásokat kínálhassanak ügyfeleiknek, és a csatlakoztatott megoldások előnyeit kihasználva növeljék versenyképességüket, új típusú, digitális működésre és rugalmas infrastruktúrára van szükségük.

A fejlődni kívánó vállalatok dolgát megnehezíti, hogy a modernizálást az üzleti működés folyamatos fenntartása mellett, leállás nélkül kell megvalósítaniuk. Az ilyen típusú elvárások és feladatok általában az informatikai részlegekre róják a legnagyobb terhet, hiszen nekik kell egyszerre gondoskodniuk a zökkenőmentes működésről és az új technológiák kiválasztásáról, implementálásáról és üzemeltetéséről. Szerencsére ehhez egyre több hasznos eszköz áll rendelkezésükre, sok szakember azonban nem látja át pontosan, hogy ezek közül melyeket érdemes igénybe vennie, illetve melyik irányt célszerű választania.

Teljes cikk