Az IMF szerint a Big Tech-ek veszélyeztethetik a pénzügyi stabilitást

A Big Tech vállalatok – például az Amazon, az Apple vagy a Google – pénzügyi piacra való belépése a szolgáltatások  bővülése és a hatékonyság növelése mellett komoly kihívásokkal is járhat.

Ezek a cégek megzavarhatják a pénzügyi status quo-t, hiszen óriási ügyfélbázisaikat és vagyonukat felhasználva forradalmi pénzügyi megoldásokat kínálnak majd.

Christine Lagarde, az IMF vezetője szerint: “Ezek a fejlemények ugyan felgyorsítják és korszerűsítik a pénzügyi integrációt, de a magánélet kérdésein túl a verseny és a piac kockázatának növekedésével is járhatnak,  amelyek mind a pénzügyi rendszer sebezhetőségét növelik.”

Kiváló példa erre Kína, ahol az elmúlt öt évben a technológiai növekedés rendkívül sikeres volt és több millió új belépő számára tette lehetővé, hogy részesüljenek a pénzügyi termékekhez való hozzáféréshez és a magas színvonalú munkahelyek megteremtéséhez. Ugyanakkor mindez azt eredményezte, hogy két vállalkozás uralja a mobilfizetési piac több mint 90% -át.

Lagarde szerint a legfőbb kérdés: “Hogyan kezelhetjük a fintech kockázatait az innováció elfojtása nélkül, hogyan kell lépést tartani a rendkívül gyors innovációkkal, úgy, hogy a fogyasztók és a befektetők biztonságban érezhessék magukat. “

Az IMF tavaly a Világbankkal együttműködve egy 12 pontos listát tett közzé, amelynek célja, hogy segítse a tagországokat a pénzügyi technológia előnyeinek és lehetőségeinek kihasználásában, ugyanakkor kezelje a belső kockázatokat is.

Forrás: finextra

Előző bejegyzésMár csak két hét a kötelező adategyeztetési határidő lejártáig!
Következő bejegyzésVásárlás okosan