Az elektronikus pénztárcák népszerűsége töretlenül növekszik hazánkban

Az e-walletek hazai helyzetéről publikált közleményt a CluePR technológiai ügynökség a Zen.com piaci elemzésére hivatkozva. Az anyagból kiderül, hogy a készpénzhasználat jelentősen csökkent hazánkban a pandémia hatására, az elektronikus pénztárcák pedig kifejezetten fontos lépést tettek meg a mainstreammé válás irányába: a világjárvány alatt egyre többen kezdték el őket használni nem csupán online, hanem személyre fizetésekre is. 

Az MNB közlése szerint 2020-ban több, mint 800 ezer bankkártya került elhelyezésre az e-walletekben, ráadásul ez a szám nem tartalmazza a külföldön kibocsátott kártyákat, vagyis a valós adat egy millió felett is lehet akár. Az elektronikus pénztárca kifejezést egyébként jellemzően olyan mobilalkalmazásokra használják, amelyekben a felhasználók bankkártya hozzárendelésével különböző pénzügyi műveleteket hajthatnak végre, illetve számos tranzakció kezelhető egy helyen.

Az elektronikus pénztárcák népszerűségét az elemzés szerint számos tényező együtthatása eredményezte, ezek többsége nemzetközi szinten is jelenlévő trend, legyen szó a kényelem, az egyszerűség, valamint a biztonság előtérbe kerüléséről. A fogyasztók többsége ugyanis szeretne minél kevesebb időt eltölteni tranzakciók lebonyolításával, de fontos szempont a folyamatok könnyű kivitelezhetősége is. 

“A fogyasztók egyszerűen és kényelmesen szeretnének vásárolni. A digitális tárcák tökéletesen illeszkednek ebbe a trendbe, mert egyszerre több fizetési mód használatát is lehetővé teszik. A digitális tárcák működhetnek úgy is, mint az Apple Pay vagy a Google Pay esetében, amelyekben a bankok és pénzügyi szolgáltatók tokenizált kártyáit tarthatjuk, de úgy is, mint például a Zen.com-nál, amely egy olyan folyószámlát kínál, amely többféle megoldással feltölthető és fedezetként szolgál kártyás fizetéskor, legyen szó online vagy fizikai üzletben történő vásárlásról” – mondja Dawid Rozek, a Zen.com munkatársa. 

Azt is érdemes lesz figyelni, hogy milyen hatással lesz a piacra az Európai Unió azon törekvése, hogy egy egységes elektronikus személyazonosító tárcát hozzanak létre, amely lehetővé tenné az elektronikus személyi igazolvány, a jogosítvány, bankkártyák és más fontos dokumentumok tárolását egyetlen alkalmazásban. Nem nevezhetnénk meglepetésnek ha az EU ezen lépése még tovább növelné a digitális pénztárcák penetrációját az egyre inkább idejétmúlt fizetési eszköznek minősülő készpénzzel szemben.

Forrás: Sajtóközlemény

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.