Az amerikaiak „lelőttek” egy orosz trollüzemet

Az orosz Internet Research Agency-t már régóta azzal vádolja az USA, hogy álhírekkel és zavarkeltéssel igyekeznek beavatkozni az amerikai választásba. Az amerikai hadsereg kibervédelmi „kommandósai” véget vetettek a cég tevékenységének.

Miközben november 6-án az Egyesült Államokban mindenki az urnákhoz sietett a félidős választások miatt, a színfalak mögött egy komoly hadművelet zajlott – írja szemléjében a Hvg.hu.

A The Washington Post beszámolója szerint az amerikai hadsereg Cyber Command nevű egysége betámadta az orosz troll- és álhírgyárként működő szentpétervári Internet Research Agency (IRA) nevű szervezetet, mert azok arra készültek, hogy beavatkozzanak a választásba.

A beszámoló szerint sikerült elérniük, hogy a szervezet offline legyen, és gyakorlatilag a választás végéig el tudták őket vágni a világhálótól. Korábban az amerikai ügynökök többek között az orosz katonai hírszerzés, a GRU, valamint az IRA egyes alkalmazottai közelébe is beférkőztek, hogy figyelmeztessék őket, ne próbáljanak beavatkozni az amerikai félidős választásba. Az amerikai ügynökök az orosz ügynökök valódi nevét is kiderítették.

Teljes cikk

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.