Újabb buy-now-pay-later cég próbál szerencsét

Az angol piacon a legújabb slágert egyértelműen a buy-now-pay-later cégek jelentik, amelyek azt teszik lehetővé, hogy a vásárlók a termékek megvásárlásának a pillanatában dönthessenek arról, hogy több egyenlő részletben fizetnek, néhány hét leforgása alatt.

Érdekes, hogy ez egy annyira új jelenség, és technikailag, illetve szerződéses struktúra szempontjából is olyan megoldást alkalmaznak, hogy pénzügyi szabályozottságuk kérdéses, éppen ezért egyre nagyobb figyelem kíséri a működésüket.

A Zilch ráadásul most rekordidő alatt vont be 30 millió dollárt, a folyamat mindössze 3 hét alatt lezárult. A frissen piacra lépő startup egyébként is újítást hoz ebbe a friss fintech alszektorba: a buy-now-pay-later cégek általában a kereskedőkhöz kapcsolódnak az online, vagy fizikai POS terminálhoz, és ezen keresztül kínálják szolgáltatásaikat a lakosság számára. A Zilch ezzel szemben egy virtuális prepaid kártyát kínál, mely Open Banking alapon kapcsolódik az ügyfelek bankszámlájához, és automatikusan, minden fizetés esetében 4 egyelőre részre bontja a kifizetést, melyet 6 hét alatt gyűjt be.

Az említett 30 millió dolláros tőkét a Gauss Venturestől, és attól a Simon Nixontól szerezte be, aki a moneysupermarket.com, főleg pénzügyi termékekre szakosodott online árösszehasonlító oldal társalapítója.

Szerző: Suppan Márton

Angliabuy-now-pay-laterZilch