Újabb bankot zárnak be a hatóságok

Az amerikai szabályozó hatóságok vasárnap bezárták a New York-i székhelyű Signature Bankot, a kriptoipar egyik nagy hitelezőjét, hogy megakadályozzák a bankválság terjedését.

A bankfelügyelet közölte, hogy a Signature Bank betétesei teljes mértékben hozzáférhetnek pénzükhöz, hasonlóan a csődbe ment Silicon Valley Bank betéteseihez.

“Ennek az intézménynek minden betétese teljes kártalanítást kap. A Silicon Valley Bank esetéhez hasonlóan az adófizetők nem viselnek veszteséget.”

– közölték a szabályozó hatóságok.

A szabályozó hatóságok pénteken bezárták a Silicon Valley Bankot és lefoglalták a betéteket. Ez a 2008-as pénzügyi válság óta a legnagyobb – és minden idők második legnagyobb – amerikai bankcsődje. A drámai lépések mindössze néhány nappal azután történtek, hogy az intézmény bejelentette, hogy pénzügyi nehézségekkel küzd. A bejelentés pánikot váltott ki a betétesek körében, akik megrohamozták a bankot, hogy menekítsék pénzüket.

A Signature a kriptoipar egyik fő bankja, a legnagyobb a Silvergate mellett, amely a múlt héten szintén bejelentette felszámolását. December 31-én a Signature 110,4 milliárd dollárnyi eszközállománnyal és 88,6 milliárd dollárnyi betétállománnyal rendelkezett egy pénzügyi jelentés szerint.

A károk megfékezése és egy nagyobb válság elkerülése érdekében az Egyesült Államok központi bankja, a Fed és a pénzügyminisztérium a Fed sürgősségi hitelezési jogkörének felhasználásával vészhelyzeti programot hozott létre a Signature Bank és a Silicon Valley Bank betéteinek támogatására.

A Szövetségi Betétbiztosítási Társaság (FDIC) betétbiztosítási alapját fogják felhasználni a betétesek fedezésére, akik közül sokan a 250.000 dolláros betétgarancia miatt nem voltak biztosítva. Míg a betétesek hozzájutnak a pénzükhöz, addig a részvényeseknek és a kötvénytulajdonosoknak már nincs ekkora szerencséjük. – mondta egy magas rangú pénzügyminisztériumi tisztviselő.

(Forrás: CNBC)

(Borítókép: Depositphotos)

bankcsődSignature BankSilicon Valley BankSilvergate Bankválság