Új megoldás a karbonlábnyom csökkentésére

A magyar és cseh tulajdonban lévő, digitális banki megoldásokat kínáló fintech vállalat, a Finshape, valamint a Raiffeisen Bank Hungary bejelentették Carbon Stories nevű megoldásuk bevezetését.

A kezdeményezés több mint 230 000 ügyfél számára teszi lehetővé szén-dioxid-kibocsátásuk nyomon követését közvetlenül a mobilbanki alkalmazáson keresztül. A Carbon Stories révén a felhasználók valós időben láthatják és elemezhetik környezetre gyakorolt hatásukat. A megoldás a közösségi média platformok által előszeretettel használt “Story” funkción alapszik. Ennek segítségével a felhasználók rövid, könnyen fogyasztható formátumban értesülhetnek a költéseikből eredő szén-dioxid-kibocsátásról. A felhasználók emellett személyre szabott tippeket is kapnak a kibocsátás csökkentésére vonatkozóan. A Carbon Stories célja, hogy növelje az ügyfelek környezettudatosságát és elköteleződését azáltal, hogy kontextusba helyezi az emissziós adatokat és egy fenntarthatóbb életmódra ösztönzi őket. A megoldás három fő funkciót kínál:

  • Havi CO2-kibocsátás megtekintése: Az ügyfelek átlátható módon követhetik nyomon havi szén-dioxid-kibocsátásukat. Ez lehetővé teszi számukra, hogy tudatosítsák saját karbonlábnyomukat.
  • Havi kibocsátás összehasonlítása: Az előző hónaphoz viszonyított összehasonlítás rávilágít a felhasználók által gyakorolt környezeti hatásokra, ezzel környezetbarát döntések meghozatalára ösztönözve őket.
  • Kibocsátás költési kategóriánként: Ez a funkció segít a felhasználónak megérteni, hogy mely pénzügyi döntések járnak a legnagyobb környezeti teherrel, ezzel is támogatva a fenntarthatóbb költési szokások kialakítását.

A Finshape és a Raiffeisen Bank Hungary által bemutatott megoldás egy fontos üzenetet közvetít: a felelősségteljes és tudatos életvitel jelentőségét. A szén-dioxid-kibocsátást mérő és követő funkciók integrálása a banki applikációkba nem csupán egy újabb szolgáltatás bevezetését jelenti, hanem egy új kultúra kialakítását is, amely a környezettudatosságon alapul. A Finshape és a Raiffeisen Bank Hungary együttműködése utat mutathat a pénzügyi intézmények és fintech vállalatok számára a fenntarthatóság előmozdításában.

(Forrás: Finshape)

(Címlapkép: Depositphotos)

Carbon StoriesESGfenntarthatóságfinshapeRaiffeisen