Új klímaértékelő rendszert indít a Greenly

A Greenly szén-dioxid-kibocsátást mérő platform bevezetett egy klímaértékelő rendszert, amely lehetővé teszi a vállalatok dekarbonizációs folyamatainak monitorozását.

A pontalapú rendszer segítségével mérhetővé válik, hogy a vállalatok milyen előrehaladást érnek el dekarbonizációs céljaikban, valamint segít fenntartani az átláthatóságot a kibocsátás tekintetében. Jelenleg komoly kihívást jelent meghatározni, hogy a vállalkozások valóban tartják-e magukat szén-dioxid-csökkentési céljaikhoz.

A Scientific Beta által végzett kutatások rámutattak, hogy a magas ESG besorolással rendelkező vállalatok nem bocsátanak ki észrevehetően kevesebb szén-dioxidot, mint az alacsonyabb ESG besorolású társaik. Ez azt jelenti, hogy az ESG-besorolás már nem megbízható módszer egy vállalat károsanyag-kibocsátásának csökkentése iránt tett elkötelezettségének megállapítására.

Ezzel szemben a Greenly klímaértékelő rendszere egy részletes vizsgálatot foglal magában, amely az üvegházhatású gázok kibocsátását, a stratégiákat és a vállalatok által végzett zöld projekteket elemzi, hogy biztosítsa az átláthatóságot. Alexis Normand, a Greenly vezérigazgatója és társalapítója megjegyezte: 

„Nem állunk összhangban a Párizsi Egyezmény dekarbonizációs célkitűzéseivel. A befektetők az energiaátmenet finanszírozását keresik, a vállalkozások pedig próbálnak relevánsak maradni egy klímatudatos világban. Alapvető fontosságú, hogy megkülönböztessük az igazi dekarbonizációs erőfeszítést a puszta ESG-megjelenítéstől. Klímaértékelő rendszerünk pontosan ezt teszi.”

A rendszer több kategóriában is pontokat rendel a vállalathoz, beleértve az üvegházhatású gázok jelentéseinek elkészítését, a Párizsi Egyezménynek megfelelő célok meghatározását, és a fennmaradó kibocsátás ellensúlyozását. Ezután egy E-től A+-ig terjedő skálán rangsorolja a vállalat teljesítményét. C fölötti osztályzat esetén a vállalat egy érmet kap, amelyek a bronz éremtől a platináig terjednek.

(Forrás: Finextra)

(Borítókép: Depositphotos)

dekarbonizációESGfenntarthatóságGreenly