Milliárdos károkat okoznak a pénzügyi csalók

A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Érczfalvi András műsorvezető és Suppan Márton, a Peak alapítója a Fintech.hu két legolvasottabb, pénzügyi botrányokat feldolgozó cikkéről beszélgetnek.

Truong My Lan, milliárdos ingatlanmágnás 11 éven át szó szerint kifosztotta Vietnám egyik legnagyobb bankját, a Saigon Bankot. Bár Vietnámban egy magánszemély maximum 5 százalékos tulajdonrésszel rendelkezhet egy bankban, Truong együttműködő partnerekkel segítségével és inaktív vállalatokon keresztül a bank 90 százalékát birtokolta indirekt módon.

A bankot irányítva összesen 44 milliárd dollár hitelt adott saját vállalkozásainak ingatlanvásárlások finanszírozására. A hitelek összértéke meghaladja Vietnám 2022-es nominális GDP-jének 10 százalékát, ami megközelítőleg Magyarország éves GDP-jének 25 százaléka. A pénzügyi csalásra egy alapos vizsgálat után derült fény, amelynek következtében Truongot halálra ítélték.

Nem csak Vietnámban kell tartani azonban a csalásoktól. A Global Anti-Scam Alliance & ScamAdviser adatai alapján világszerte több mint 1000 milliárd amerikai dollártól fosztják meg az embereket különböző csalásokkal. A Revolut egy új jelentésében arról számolt be, hogy 2023-ban 475 millió angol font értékű csalást tudott megelőzni mesterséges intelligencia alapú rendszerével.

A Revolut a csalásokat két típusra bontja: az “engedély nélküli” és az “engedélyezett” csalások. Előbbi esetében a bűnözők az áldozat háta mögött jutnak be a számlára, utóbbinál pedig az áldozatot sikeresen rászedve veszik rá a fizetési jóváhagyásra. A jelentésből kiderült, hogy az engedély nélküli csalások a gyakoribbak. A csalások 62 százaléka sorolható ebbe a kategóriába nemzetközi szinten és Magyarországon is.

A teljes adás az alábbi Spotify-linken visszahallgatható.

bűnügybűnügyekcsalásfintechFintech Világamilliárdospénzügyi csalásrevolut