Letartóztatták a milliárdos csalással vádolt üzletembert

Újabb szakaszához ért az FTX-botrány: letartóztatták Sam Bankman-Friedet. A kriptotőzsde alapítója és volt vezérigazgatója komoly vádakkal kell, hogy szembenézzen – ez viszont nem érhette meglepetésként.

Az elmúlt bő egy hónapban napról napra egyre több részlet derült ki az FTX kriptotőzsde bedőlésének hátteréről. Pénzügyi lyukak betömése ügyfelek pénzéből, poligámiával átszőtt céges elit, droghasználatra való felhívás és határokon átívelő menekülés – a sor folytatódik. Néhány hírről kiderült, hogy nem igaz, néhány viszont még mindig lóg a levegőben.

Egy nagy kérdésre azonban senki sem tudott válaszolni: Sam Bankman-Fried miért van még mindig szabadlábon?

Bár a vezetése alatt becsődölt egy egykor 32 milliárd dollárt érő vállalat és sokan törvényszegést is sejtettek a háttérben, az üzletember szinte zavartalanul élte tovább életét. Folyamatosan az FTX-botrányról beszélt. Interjúkat adott televíziós csatornákon és aktív volt a közösségi médiában is. Igaz, végig próbálta tisztára mosni a nevét.

Már azonban nem kell azon töprengeni, hogy hogyan teheti meg mindezt. Helyi idő szerint hétfőn letartóztatták a Bahama-szigeteken. A hatóságok nyilatkozata alapján pénzügyi bűncselekmények gyanújával vették őrizetbe, amelyekkel az Egyesült Államok és a Bahama-szigetek törvényeit is megsértette.

Óriási összegekről van szó

Mint kiderült, az amerikai kormány kérésére tartóztatták le Bankman-Friedet. Pont egy nappal később lett volna jelenése a szenátus egyik bizottsága előtt. A részvételt viszont megtagadta:

  • egy alkalommal azért, mert elvileg még nem látta át megfelelően a csőd hátterében álló problémákat,
  • egy másik alkalommal pedig az óriási média és paparazzi figyelemre hivatkozott.

Mindenesetre az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) nem várt tovább. Az ügynökség eljárást indított, mivel szerintük Bankman-Fried éveken keresztül, tudatosan építette csalárd üzletét, amivel több milliárd dollárnyi vagyont térített el a saját hasznára.

A számok megegyeznek a korábban hallottaknak. Egyes források szerint az FTX könyvelésében egy 8 milliárd dolláros költségvetési hiány volt, mások szerint még 10 milliárd dollárnyi ügyfélvagyon is megfordult a testvércégnél, az Alameda Research-nél. Annyi garantált, hogy most 1,8 milliárd dollárt biztosan számon kérnek Bankman-Frieden, mivel úgy ítélték meg, hogy ekkora összeggel károsította meg tudatosan cégének befektetőit (fontos: nem a felhasználókat).

Mindeközben az FTX csődeljárása továbbra is folytatódik. A vállalat valahol 100 ezer és 1 millió közötti hitelezőnek tartozik. A legnagyobb hitelezőinek közel 3,1 milliárd dollárt kellene fizetnie. A költségvetési hiányok miatt biztosra vehető, hogy a felhasználók csak a platformon tartott vagyonuk töredékét fogják visszakapni az eljárás végével.

(Forrás: BBC, CNBC, The Guardian)

(Címlapkép: Depositphotos)

botránycsődFTXkriptovalutaSam Bankman-FriedSEC