Kényszertörlési Eljárás Ismertető [Kezdődnek és Haladóknak]

Mi az a kényszertörlési eljárás? Miért indítják? Hogyan értesülhetsz róla, ha üzleti partnered ellen kényszertörlési eljárás indult? Ha ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresed a választ, akkor a legjobb helyen jársz.

Negatív eljárások blogcikksorozat során az olyan fontos eljárásokat mutatom be tételesen, mint:

Miért érdemes ismernem a negatív eljárásokat?

A leegyszerűsített válasz: ha nem akarsz pénzt vagy üzletet veszteni a jövőben. De ennek fontosságát részletesen is kifejtem az egyes szakmai cikkek alkalmával.

Kezdjünk bele a mai témánkba.

Mi az a kényszertörlési eljárás és mikor alkalmazzuk?

A kényszertörlési eljárás a cég jogutód nélküli megszűnéséhez vezető eljárás, melyet a cégbíróság indít el.

Alkalmazása az alábbi esetekben kötelező:

a) a cégbíróság a céget megszűntnek nyilvánítja,
b) a cég a végelszámolást három éven belül nem fejezte be és a végelszámolási eljárás törlésére kérelmet nem adott be,
c) a cég megszűnését előidéző ok következett be, ahol a cég megszüntetése végelszámolási eljárással nem megoldható.

Nem lehet kényszertörlési eljárás indítását elrendelni, ha

  • a cég fizetésképtelen,
  • a bíróság, ügyészség vagy nyomozóhatóság értesíti a cégbíróságot, hogy a céggel szemben büntetőjogi intézkedés alkalmazására kerülhet sor.

A kényszertörlési eljárás megindítását elrendelő végzés ellen lehet fellebbezni és kérni a felülvizsgálatát, viszont a cégbíróság a megindított eljárást nem szüntetheti meg.

Melyek a kényszertörlési eljárás megindításának következményei?

A kényszertörlési eljárás során

  • a cég üzletszerű gazdasági tevékenységet nem végezhet,
  • a társaság képviselője a kényszertörlés kezdő időpontjától a cég vagyonával kapcsolatos jognyilatkozatot nem tehet (hacsak a Ctv. azt meg nem engedi számára),
  • az eljárás alatt a hitelezői érdekek figyelembevételével járhat el,
  • a cég szervei nem hozhatnak a kényszertörlési eljárás céljával ellentétes döntéseket,
  • a cég nem dönthet átalakulásáról, egyesüléséről, szétválásáról.

Ezek a kényszertörlés következményei. A kényszertörlési eljárás polgári nemperes eljárás, vagyis az eljárást nem lehet szüneteltetni.

Hol és hogyan juttatják mások tudomására a kényszertörlési eljárásban érintett céget?

Az eljárás megindításáról szóló végzéseket a cégbíróság a Cégközlöny honlapján, naponta közzéteszi. A kényszertörlési eljárás kezdő időpontja megegyezik a Cégközlöny oldalán való közzététel napjával.

Mit tartalmaz a Cégközlönyben megjelenő közlemény?

Ha az üzleti partnered ellen kényszertörlési eljárás indult, akkor a közzétételt követő 60 napon belül jelentened kell a cégbíróságnak az alábbi esetekben:

a) ha a kényszertörlési eljárás alá vont céggel szemben követelésed van – a függő követelést is -,
b) tudomásod van arról, hogy a cég ellen bírósági, közjegyzői vagy más hatósági eljárás van folyamatban,
c) ha a kényszertörlési eljárás alatt álló cég tulajdonában lévő eszköz van a birtokodban, a cég vagyontárgyára vonatkozó jog jogosultjaként vagy bejegyezve vagy a cég vagyontárgyára tarthatsz igényt,
d) tudomásod van a kényszertörlési eljárás indulása előtti évben a cég vagyonában bekövetkezett változásról,
e) a céggel szemben munkaviszonyon alapuló bérkövetelésed vagy munkaviszonyból származó egyéb követelésed van.

Amennyiben érintett vagy a fentiekben, úgy a bejelentés során nyilatkoznod szükséges a követelésed összegéről, okáról és a fizetési határidőről.

Miért fontos az, hogy időben értesülj róla?

A 60 napon belül nem jelented be igényedet, akkor az esélye annak, hogy hozzá fogsz jutni a követelésedhez, egyenlő közel a nullával.

Hogyan értesülhetsz a kényszertörlési eljárás elindulásáról?

Vannak elérhető ingyenes és fizetős szolgáltatások is.

Az ingyenes szolgáltatások esetén meg tudsz nézni heti csőd, felszámolás és kényszertörlési eljárás indulásáról szóló listát. Ez egy pdf fájl, amelyben egyszerűen végig futod szemmel, vagy Ctrl + F keresési billentyűkombinációval rákeresel az üzleti partnereidre. Ezt a Cégjelző oldalán való regisztrálás után a jobb felső sarokban találod.

Fizetős szolgáltatás esetén havi pár ezer forintért fel tudod tölteni a teljes üzleti partnerlistádat, ahol napi értesítést küld számodra a változásokról. Így nem kell folyamatosan figyelned a listádat. Vagy ami még fontosabb, így nem maradsz le a fontos határidőkről.

A kényszertörlési eljárás alá vont cég neve

Az eljárás elindulásától megváltozik cég neve:

  • a hosszú nevet a „kényszertörlés alatt” toldattal kell kiegészíteni,
  • a rövid nevet az „kt. a.” toldattal kiegészítve kell használni.

Tehát ha a cég nevében, akivel éppen üzletet szeretnél kötni, benne van a „kényszertörlés alatt” vagy „kt.a.” toldat, kétszer is gondold meg, hogy szeretnél-e vele üzletelni. Ezen a ponton szeretném kiemelni, hogy a magyar gyakorlatban sajnos előfordul, hogy a cégek „lefelejtik” ezt a toldatot, vagy a Cégközlönyben közzétételi hiba miatt a cég nevének változása nem jelenik meg.

Milyen bejelentési kötelezettsége van a kényszertörlési eljárás alatt álló cégnek?

Amikor elindul a kényszertörlési eljárás, akkor a cégbíróság kötelezi a cég vezetőit és a tulajdonosokat a cég vagyonára és kötelezettségeire vonatkozó információk megadására.

Cégek esetén, ha van a cégnek korlátlanul felelős tagja vagy többségi befolyással rendelkező tulajdonosa, akkor elegendő őt kötelezni.

Ha a tulajdonosok/cégvezetők megszegik az együttműködési kötelezettséget, akkor a cégbíróság 100 000 Ft-tól 900 000 Ft-ig terjedő, ismételten is kiszabható pénzbírsággal sújtja a mulasztót (a jogszabály szerint a bíróságnak kötelező bírságolnia).

Hogyan tovább?

Az eljárás további menete attól függ, hogy jelentettek-e be követelést a céggel szemben.

A cégbíróság törli a céget a cégjegyzékből

  • ha nem történt bejelentés, továbbá a cég vagyonával kapcsolatos bejelentés vagy adatszolgáltatás sem érkezett
  • ha történt bejelentés, de a cég vagyontalan vagy a vagyona előreláthatóan nem fogja fedezni a várható felszámolási költségeket.
  • ha a céggel szemben követelés bejelentésére nem került sor, ámde a cég fellelhető vagyonnal rendelkezik: ebben az esetben a bíróság rendelkezik a vagyonnak a tagok közötti felosztásáról.

Amennyiben a cég vagyonának tulajdonjogával kapcsolatos kétség merül fel, az egyenlő azzal, mintha a céggel szemben követelés bejelentésére került volna sor.

Hogyan értesülsz a cég törléséről?

A cég törléséről hozott végzést a bíróság a Cégközlönyben teszi közzé. A cég végzés ellen a Cégközlönyben való megjelenéstől számított tizenöt napon belül tud fellebbezni.

A cég törlését elrendelő határozat Cégközlönyben való közzétételét követő 90 napon belül tudsz a cég utolsó székhelye szerint törvényszéken kérelmet benyújtani a követeléseidre.

A cégbíróság elrendeli a cég felszámolási eljárásának megindítását

Ha a céggel szemben követelés bejelentésére került sor, és a cégbíróság megállapítja, hogy

  • a cég vagyona előreláthatóan fedezni fogja a várható felszámolási költségeket,
  • ha a cégnek fedezetelvonó ügylet miatt nincs vagyona.
  • ha a cég bírósági peres vagy nemperes eljárásban félként vesz részt, ami a kényszertörlés elrendelését megelőzően indult el.

Kényszertörlési eljárás angolul?

Compulsory strike-off

A strike off, also known as a dissolution, occurs when a company’s legal existence is removed from the Companies House register.

It can be voluntarily, if directors decide they no longer have a use for the company, or it can become compulsory, by a third-party petitioning. The third party is most usually Companies House, who raise the petition by non-compliance to filing accounts or annual statements.

Erről részletesebben itt olvashatsz.

Összefoglalás

A negatív eljárások között a kényszertörlési eljárás az, ahol az eljárás elindításának kérelmét nem a hitelezők nyújtják be, hanem a cégbíróság dönt a cég kényszertörlés mellett. Érdemes megismerni a különböző negatív eljárásokat, mielőtt az előfordulna, hogy tudjad pontosan, mi a teendő, amikor erre kerül sor. Remélem sikerült bemutatnom a kényszertörlési eljárás legfontosabb részleteit és rávilágítani a szükséges lépésekre és legfontosabb tudnivalókra. Ha szeretnél többet tudni a cégek legfontosabb adatairól, akkor érdemes elolvasnod a Teljes E-cégjegyzék Ismertetőt, ahol bemutatom a cégek esetén a legfontosabb információkat és felhívom a figyelmet a veszélyekre. Ha a cikk elnyerte tetszésed, kérlek írd meg véleményed hozzászólásban! Köszönöm!

cégjegyzékcégjogfelszámoláskényszertörlésnegatív eljárásnegatív eljárások