Kellemetlen meglepetés érheti az önelégült európai bankokat

Kellemetlen meglepetés érheti az európai bankokat, ha nem változtatnak rövid úton működésükön, közölte az Európai Központi Bank. Az EKB keddi közleményében megállapította, hogy az eurózóna bankjainak többsége az önelégültség kockázatával néz szembe. A bankok ugyanis nem igazítják tevékenységüket az EU dekarbonizációs gazdaságpolitikájához, amelynek súlyos pénzügyi, reputációs és jogi kockázatai vannak.

Nem teljesülnek a klímacélok

Az EKB évek óta küzd az európai bankrendszer szereplőivel, hogy vegyék figyelembe az éghajlati szempontokat hitelezésük és kockázatértékelésük során. A bankok azonban eddig fittyet hánytak a szabályozó figyelmeztetéseire.

„Az euróövezeti hitelek 75 százalékát lefedő 95 bankról készült elemzésünk alapján azt látjuk, hogy jelenleg a bankok hitelportfóliója jelentősen eltér a Párizsi Megállapodás céljaitól. Ennek következében a vizsgált pénzintézetek nagyjából 90 százaléka néz szembe fokozott átállási kockázattal.” – közölte Frank Elderson, az EKB igazgatósági tagja.

A teljes hitelkitettség viszonylag alacsony, csupán a cégeknek nyújtott hitelek 5 százalékát teszi ki. Nominálisan azonban így is 189 milliárd euróról van szó, amely olaj- és gázipari, szén-, villamosenergia-, gépjármű-, acél- és cementágazatba sorolható eszközállománnyal rendelkező vállalkozásokhoz került. A vizsgált bankok közül 13-nak volt egyenként 5 milliárd eurót meghaladó kitettsége abban a hat átalakulási szektorban, amely az eurózóna CO2 kibocsátásának körülbelül a feléért felelős.

Rövidesen elfogyhat az Európai Központi Bank türelme

A bankoknak 2024 év végéig van idejük arra, hogy teljesítsék az EKB éghajlatváltozással kapcsolatos követelményeit. Ideértve annak megállapítását is, hogy mennyiben térnek majd el az elvárt dekarbonizációs átállási pályától. Ha mindez nem sikerül, akkor további tőkekövetelmények bevezetésére számíthatnak. „Az átmenet tervezésének a kockázatkezelési gyakorlat sarokkövévé kell válnia, mivel csak idő kérdése, hogy az átállási tervek mikor válnak kötelezővé.” – jelentette ki Elderson.

Az elvárások nem teljesítése mellett további kockázatot jelent, hogy kommunikációjuk jelentősen eltér valós gyakorlatuktól. Noha sokan azt állítják, hogy komolyan veszik a klímaváltozást, a valóság ezzel szemben más képet mutat. „A bankok 70 százaléka megnövekedett pereskedési kockázattal néz szembe, mivel nyilvánosan elkötelezik magukat a Párizsi Megállapodás mellett, miközben hitelportfóliójuk nem igazodik hozzá.”- jegyezte meg Elderson.

A bankok karbonsemlegességi vállalásairól Qayum Dániel kollégánk beszélt a Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek nyári epizódjában, ahol részletesen körüljárták a témát Nyul Zsuzsa műsorvezetővel. Az adás itt érhető el.

Forrás: Reuters

Címlapkép: depositphotos  

Európai Központi Bankkarbonsemlegességnagybankokpárizsi egyezményszabályozás