Keleten még nem fogyott el a tőke

Az elmúlt hetek nagy pénzei után most egy szerényebb hetet zártak a fintech startupok. Két hete a Micro Connect kínai finanszírozási platform zsebelt be 458 millió dollárt, előtte pedig a holland Bunq vont be 100 millió dolláros finanszírozást. A múlt hét győztese a Credgenics indiai követeléskezelési fintech vállalat, amely 50 millió dolláros tőkebevonást bonyolított le.

Úgy tűnt, hogy vége a tőkeszáraz időszaknak, és újra fintech unikornisok keresésébe vágnak az angyalbefektetők és kockázati tőkések. Az elmúlt hetek sikerei után azonban a múlt hét lassabra sikeredett, és mindössze 97,5 millió dollárnyi tőkebevonás történt a Top 3-ban.

Szárnyalnak a keleti startupok

A dobogó felső helyén a Credgenics, indiai követeléskezelési fintech végzett. A vállalat 50 millió dollár finanszírozást vont be, 340 millió dolláros cégérték mellett. A Credgenics egy vezető hitelezési és adósságrendezési technológiai platformot kínál bankoknak, nem banki pénzügyi vállalatoknak, fintech cégeknek és ARCs-nek (vagyonrekonstrukciós társaságok, akik megvásárolják a bankok és pénzintézetek nem teljesítő hiteleit) világszerte.

A héten egyébként jól ment az indiai startupoknak, összesen 17 tőkebevonást hajtottak végre 95 millió dollár összértékben.

Második helyen egy szingapúri fintech, az Endowus zárt. Az Endowus az egyetlen olyan digitális vagyonkezelési platform, amely mind a magánjellegű vagyont, mind az állami nyugdíjakat kiszolgálja. A vállalat nemrégiben bejelentette, hogy jelentős mérföldkőhöz érkezett: a platformján keresztül kezelt nyugdíjvagyon meghaladta az 1 milliárd szingapúri dollárt (kb. 740 millió USD).

A vagyonkezelő folyamatosan bővíti a szolgáltatásait. Nemrégiben kerültek bevezetésre alacsony költségű passzív indexalapok, privátbanki szolgáltatásokat indítottak nagy vagyonnal rendelkező személyeknek, valamint Hong Kongban is piacra léptek, mint egyetlen független vagyonkezelési platform.

Jó üzlet az adóbehajtás

A harmadik helyen az izraeli Ivix végzett, amely adóhatóságok számára értékesíti a technológiai megoldását. Az ellenőrzések hatékonyságának és az adóbevételek növelésére tervezett IVIX technológia a nyilvánosan elérhető üzleti tevékenységi adatokat rendkívül pontos nyomravezető adatokká alakítja át. Az IVIX technológia segítségével az adóhatóságok képesek azonosítani azokat a vállalkozásokat, amelyek nem jelentenek be vagy nem fizetnek megfelelő adókat.

A vállalat Series A körében 12,5 millió dollárnyi tőkét tudott bevonni.

(Forrás: Crunchbase)

(Címlapkép: Depositphotos)

befektetésfintechtőkebevonás