Innovációs hullámok – a gőzgéptől a fintechekig

Az innováció mindig is kulcsfontosságú szerepet töltött be a társadalmi, gazdasági és technológiai fejlődésben. Innováció nélkül sok találmány meg sem születhetett volna, és az emberek életminősége aligha érné el a jelenlegi szintet. 

Innováció alatt az új technológiák, termékek vagy eljárások megjelenését értjük, amelyek jobbak a korábbi megoldásoknál és elősegítik a gazdaság, társadalom vagy egyéb területek fejlődését.

Az elmúlt két és fél évszázadban hat nagy innovációs ciklust élt meg az emberiség. Az első hullámot a vízenergia, a másodikat a gőzenergia, a harmadikat az elektromosság, a negyediket a petrolkémia, az ötödiket az internet és a digitális technológia határozta meg. Jelenleg a hatodik hullámon utazunk, amit a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a robotizáció, valamint a zöld technológiák határoznak meg.

A fintechek különös jelentőséggel bírnak ebben a hullámban. A zöld fintech az a terület, ahol a pénzügyi technológiák és eszközök összefonódnak a fenntarthatósággal és az ökológiai felelősségvállalással. Ezek az alkalmazások lehetővé teszik az emberek számára, hogy befektetéseiket a fenntarthatóság jegyében hajtsák végre, és környezettudatos döntéseket hozzanak. Az olyan pénzügyi eszközök, mint a zöld kötvények, kifejezetten környezetvédelmi célok finanszírozására szolgálnak. A blokklánc technológia segít a termékek eredetének nyomon követésében és növeli az ellátási láncok átláthatóságát. A különböző applikációkba integrált oktatási modulok pedig segítenek a fenntartható pénzügyi döntések meghozatalában.

A zöld fintechek tevékenysége és fejlődése kulcsfontosságú tehát az üzleti és pénzügyi világban azon az úton, ahol a társadalom egyre határozottabban elköteleződik a fenntartható jövő iránt. Mindezeken túl is számíthatunk azonban innovációra ezektől a piaci szereplőktől, mivel folyamatosan keresik azokat a lehetőségeket, amelyekkel javíthatják és újraformálhatják a pénzügyi iparágat.

(Cikkünk az Indexen jelent meg)

(Borítókép: Depositphotos)

innovációzöld fintechzöld kötvény