32 milliárd forintos befektetés a magyar startupnak

A Commsignia jelenleg is piacvezető a V2X (Vehicle-to-Everything) megoldások fejlesztésében, a most lezárt befektetési körrel pedig továbbra is meg fogja tudni őrizni ezt – áll a cég által kiadott közleményben

A V2X technológia az alapja az ún. Együttműködő és Intelligens Közlekedési Rendszereknek (Cooperative Intelligent Transport Systems, C-ITS), amelyek kulcsszerepet játszanak abban, hogy az utak biztonságosabbá, a közlekedés pedig hatékonyabbá váljon.

A V2X technolgóiával a különböző forgalmi helyzetek már azelőtt érzékelhetővé válnak, hogy valójában láthatók lennének – fotó: unsplash

A járművekbe szerelt érzékelők folyamatosan gyűjtik az adatokat a többi szenzortól, a kameráktól és más egyéb forrásokból is, ezáltal az autók jóval előbb érzékelik a különböző eseményeket, mint azok valójában láthatóvá válnának.

A V2X segítségével a sofőrök és az önvezető járművek is jobban és gyorsabban tudnak biztonsági döntéseket hozni.

A Commsignia megoldása összeköti a járműveket egymással (V2V-technológia), valamint az okos városok infrastruktúrájával (V2I-technológia), így nagyban segítheti nemcsak az önvezető autók elterjedését, de biztonságosabbá és gördülékenyebbé teszi a mindennapi autóvezetést is.

Az autók nem csak egymással kommunikálnak, de az városok infrastruktúrájával is – fotó: pexels

“A legfrissebb autóipari és okosváros-fejlesztések megerősítették, hogy a V2X lesz a kulcstechnológia, amely segíthet létrejönni azt a kooperatív ökoszisztémát, ami körülveszi az 5G-t és önvezető autókat. A befektetéssel meg szeretnénk erősíteni a vezető pozíciónkat a piacon és olyan új, innovatív termékeket létrehozni, amelyek mérvadóvá válnak majd az együttműködő és önvezető közlekedésben” – mondta Kovács József, a Commsignia vezérigazgatója.

A C-ITS technológiával a balesetek száma 22 %-kal, az üzemanyag-felhasználás pedig 11 %-kal csökkenthető, ezért 2024-től akár szabvánnyá is válhat az új autók számára.

“A V2X-ben megvan minden lehetőség, hogy az egyik kulcstechnológiává váljon a járműbiztonságban. A kamerák, radarok és lidarok kiterjesztésével lehetővé teszi a látóhatáron túl érzékelést is, a felhasználók így hamarabb reagálhatnak a különböző eseményekre, vehetnek észre különböző tárgyakat, akadályokat és el tudják kerülni azokat” – mondta az egyik befektető, a Samsung Catalyst Fund igazgatója, Amit Shofar. 

A Commsignia partnere számos autóipari beszállítónak, részt vesz az egyik legnagyobb V2X infrastruktúra létrehozásában is Las Vegasban, valamint ők az első cég, akik számára az OmniAir tanúsítványt állított ki.

befektetéscommsigniaközelkedésokos városTrustChainTrustChain blogv2x