A Cisco bemutatta első olyan szerverét, amelyet kifejezetten a mesterséges intelligencia (AI) és a gépi tanulás (ML) kiszolgálására terveztek. Az AI és ML technológiák új lehetőségeket nyitnak az összetett feladatok megoldására és hatással lesznek az informatikai infrastruktúrákra és folyamatokra is. A Gartner felmérése szerint jelenleg csupán a vállalatok 4%-a alkalmaz AI megoldásokat, ez a szám azonban a következő években drámai mértékben fog növekedni. – írja a Digital Hungary

Az új Cisco UCS szerver a deep learning folyamatokat gyorsítja fel. Ez a gépi tanulás intenzív formája, amely neurális hálózatok és nagyméretű adatkészletek révén tanítja a számítógépet az összetett feladatok elvégzésére. A deep learning folyamatok sokkal nagyobb számítási teljesítményt igényelnek, olyan architektúrát, amely képes hatalmas mennyiségű adatállományok feldolgozására és értelmezésére. A nagy teljesítményű NVIDIA grafikai processzorral (GPU) rendelkező megoldás célja, hogy felgyorsítsa a legismertebb gépi tanulási szoftvercsomagokat, így az adattudósok és fejlesztők akár egy laptopról is elvégezhetik a számításigényes feladatokat.

“Várakozásaink szerint az elkövetkező években a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás által támogatott alkalmazások általánossá válnak a vállalatok életében. Ezek a megoldások számos összetett üzleti problémát oldanak meg, azonban új kihívásokokat is jelentenek az informatikai részlegek számára”mondta Dalos Ottó, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója.” A pénzügyi szektorban például a csalások észleléséhez és az algoritmikus kereskedelem javításához, míg az egészségügy területén a pontosabb diagnosztizáláshoz, az orvosi képminőség javításához, valamint a gyógyszerkutatások felgyorsításhoz alkalmazhatják ezeket a technológiákat.”

Teljes cikk