Adataink védelme alapvető jogunk, de mit kezdjünk ezzel?

Az adatvédelem elvont kérdéskör. Az átlagember számára gyakran nehezen érthető, hogy mi szükség van rá. Az sem mindenki számára világos, hogy mi a személyes adat. Az adatvédelmi rendelkezések nehezíthetik munkánkat, ügyeink intézését, akár szabadidős tevékenységeinket is.

Fontos megértenünk, hogy személyes adatainkra ugyanolyan gondossággal kell vigyáznunk, mint bármi más tulajdonunkra. Ezért van alapvető jogunk adataink védelméhez. Második adatvédelmi cikkünkben ennek megértését próbáljuk segíteni.

Az adat azonosítja az adat tulajdonosát, az érintett személyt

Személyi azonosító adataink szokásos köre jól ismert. Gyakori élethelyzetekben használjuk ezeket, így például közúti ellenőrzésnél, ügyintézéshez, bankszámla nyitáshoz, orvosi vizsgálathoz. Sokszor nem is figyelünk rá, hogy milyen esetben melyik adatunkat kérik el, hogy miért kérik, hogy szükséges-e az adat az adott ügy intézéséhez egyáltalán.

A szokásos azonosító adatokon kívül más azonosító adatokat is kérhetnek, és kérnek is tőlünk. Kérik a fényképünket, ujjlenyomatunkat. Ezek különleges védelmet érdemlő adataink. Ezeket hozzájárulásunkkal vehetik csak át. Hozzájárulásunkat gyakran online adjuk meg. Klikkelünk egy kis kockára, bár nem tudjuk pontosan, hogy ki, mire használja majd ezeket.

Nem mindenkinek világos, hogy amikor ügyeink intézésénél kérdéseket intéznek hozzánk, az azokra adott válaszaink is ránk, mint érintett személyekre (azonosított, vagy azonosítható személyekre) vonatkozó információk. Ilyenek azok a véleményeink, melyeket egy internetes oldal kérdőívébe beírunk, mivel ezekkel személyünk összekapcsolható.

Alapvető jogunk az adatvédelem, de mit jelent ez?

Adataink védelme, egyes különösen indokolt, jogszabályban meghatározott eseteket kivéve mindenkivel szemben megillet bennünket. Kivételek ez alól többek között az életveszély, a katasztrófa, a bűnüldözés esetei.

Mielőtt adatainkat átadjuk és az adatkezelés során is bármikor jogunk van egyértelmű, közérthető, részletes tájékoztatásra arról, hogy szükséges-e a hozzájárulásunk az adatkezeléshez, vagy az kötelező adatkezelés. Tájékoztatást kell kapnunk, hogy milyen célból és meddig kezelik adatainkat, ki az adatkezelő, és az átadott adatokat kik ismerhetik meg.

Igényünk van arra, hogy kezelt adataink pontosak, teljesek és naprakészek legyenek. Az adatkezelés nem sértheti a magánszféránkat, hanem annak tiszteletben tartásával kell történnie. Jogunk van adataink helyesbítését, pontosítását, törlését kérni. Tiltakozhatunk is adataink kezelése ellen, a jogszabályok adta lehetőségek között. Tájékoztatást kell kapnunk, ha adataink veszélybe kerülnek.

Adataink veszélyben lehetnek, de milyen veszélyben?

Adatainkat elsősorban bűnözők veszélyeztetik. Amennyiben csalók, adathalászok hozzáférnek, visszaélnek vele, ezzel komoly anyagi károkat okozhatnak nekünk. Nem megfelelő adatvédelem esetén adataink, a rólunk összegyűjtött információ felhasználásával bűnözői körök létre hívhatnak egy fiktív személyt, az ilyen személy cselekményei már az anyagi káron túli komoly kellemetlenségeket is okozhatnak.

Előfordul, hogy túl sok adatot kérnek tőlünk. Olyan adatokat, amelyekre valójában nincs szükség, nincs célja az ilyen adatok kezelésének. Ez azért gond, mert a kért adataink parkolnak valahol, nem tudhatjuk, hogy mi célból, meddig.

Veszélyt jelenthet ránk és adatainkra az úgy nevezett profilozás, amikor az általunk begyűjtött adatainkat alkalmazások segítségével kiértékelik, majd azokból következtetéseket vonnak le rólunk. Az ilyen következtetések gyakran lényeges információkat nélkülöznek. Mielőtt hozzájárulunk az ilyen profilozáshoz, mindig vegyük fontolóra annak lehetséges következményeit.

Adatvédelmi aggályokat vet fel a felhőszolgáltatások használata. A felhőnek számos előnye mellett van hátránya is, ugyanis ez egy globális szinten működő rendszer. Kapunk valamilyen tájékoztatást arról, hogy kik férnek hozzá adatainkhoz, de valójában nem kapunk teljes képet. Egyes adatfeldolgozások tőlünk igen távoli területen is történhetnek, amiről nem tudunk, így hiányos lehet az adatvédelem.

Szót kell ejtenünk még a sütikről. Gyakran találkozunk velük internetes rendeléseknél, kereséseink közben, néha még egy-egy cikk elolvasásához is el kell fogadnunk ezeket. Sütik telepítése gépeinkre segíthet bennünket, de hordozhat veszélyeket magában, ugyanis egyes tipusaik követik felhasználói szokásainkat.

Vigyázzunk adatainkra!

Adatainkat körültekintő magatartással védhetjük meg. Ügyeinket egyre inkább az interneten keresztül intézzük. Ez megkönnyíti életünket, de adatainkat óvnunk kell. Többek között az alábbiakat tehetjük.

Az interneten szolgáltatást nyújtókról szerezzünk kellő információt. Hasznos elolvasni adatvédelmi tájékoztatásukat is. A levelezési fiókba érkező üzeneteket ne nyissuk meg automatikusan. A nem ismert e-mail címről érkező üzenetekkel legyünk óvatosak. A telefonhívásokat, ha banki, vagy különleges adatainkat el akarják kérni, szakítsuk meg.  Gyanús üzenetekről, telefonhívásokról értesítsük az érintett szolgáltatót.

Okos telefonunkat védjük jelszóval, az alkalmazások használatakor használjunk erős jelszavakat, időről-időre változtassuk azokat. Személyi okmányainkat ne tartsuk bankkártyánk, pénzünk mellett, titkos kódokat ne osszunk meg másokkal.

Legyünk körültekintőek a szociális média felületeken is. Ezeken csak a lehető legszükségesebb információkat adjuk meg. Kellő óvatossággal kommenteljünk, mindig átgondoltan osszunk meg tartalmakat. Kamerás megfigyeléshez ne járuljunk hozzá.

Az adatvédelem fontos. Amennyiben kellő gondossággal járunk el különféle élethelyzetekben, sikerrel védhetjük adatainkat, nyugodtan élhetünk a technikai fejlődés adta lehetőségekkel, amelyek bennünket szolgálnak.

(Borító: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.