A Tradeteq kvantum-alapú hitelminősítést dolgoz ki a szingapúri egyetemen

A Tradeteq, az Egyesült Királyságban működő elektronikus kereskedési platform, egy 15 trillió dolláros kereskedelemfinanszírozási piacot céloz meg, a Singapore Management University-vel (SMU) – az ország harmadik autonóm egyetemével közösen- a kvantumszámításon alapuló hitelpontozás kidolgozása érdekében.

A szingapúri Monetáris Hatóság (MAS) támogatásával a projekt célja egy prediktív gépi tanulási modell felépítése, amely javíthatja a hitel pontozás pontosságot. Azzal, hogy egyszerre több adatot is képes feldolgozni, a kvantumszámítás elméletileg sokkal gyorsabb feldolgozási idővel bír.

Mindkét fél szerint a projekt „először mutathat gyakorlati kvantumelőnyöket egy pénzügyi alkalmazás szempontjából”.

“Jelenleg sok kis- és középvállalkozás nem képes növekedni a finanszírozás hiánya miatt, mivel a jelenlegi hitelminősítési modellek szerint ‘túl kockázatosnak’” – mondja az SMU professzora, Pang Hwee Hwa.

“Rövidebb feldolgozási idő alatt több vállalkozást lehetne pontozni, nagyobb pontossággal. Ez nagyobb bizalmat teremt, és nagyobb hozzáférést biztosít a finanszírozásokhoz a vállalatok számára”.

A Tradeteq már mesterséges intelligenciát (AI) használ, hogy hitelképességi pontszámokat nyújtson azoknak a kis- és középvállalkozásoknak, amelyek azért küzdenek, hogy a finanszírozáshoz férjenek hozzá.

Az ország pénzügyi szabályozója támogatja a projektet a Pénzügyi Szektor Technológia és Innováció (FSTI) – Mesterséges intelligencia és Adatelemzés (AIDA) támogatási rendszer keretében.

 

 

Forrás: fintechfutures

Kollár Levente

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.