Financial technology concept. Technological abstract background.
Miközben a kimerültség korában élünk, mégsem arról van szó, hogy az emberek egyre többet dolgoznának s emiatt nincsen idejük és lehetőségük aludni. Kánai András jövőkutató posztjában arról ír, hogy az ok a technológiában, a világ működésében és az abból fakadó életmódunkban van, tehát a megoldásnak is ebből kell kiindulnia.

A kimerültség korában élünk. Ez nyilvánvaló lehet mindenki előtt, aki elmúlt már húsz éves – valahogy érzi, hogy egyre kevesebbet alszik. A világ nem egyszerűen felgyorsult, hanem őrült tempót diktál, és ez leginkább az információáramlásban (információcunamiban) és az erre adott válaszunkban mutatkozik meg. Nem arról van szó, hogy egyre többet dolgoznának az emberek vagy később kerülnének ágyba. Az ok a technológiában, a világ működésében és az abból fakadó életmódunkban van, a megoldásnak is tehát ebből kell kiindulnia – írja posztjában Kánai András jövőkutató.

(A bejegyzésben nem írok az alváscsökkenés miatti egészségügyi következményekről, az külön bejegyzést érdemelne.)

A tények mindenesetre sokkolóak: az amerikai Well + Good magazin csaknem 1500 embert kérdezett meg az alvás minőségéről: míg a válaszadók 23%-a mondta azt, hogy keveset alszik, a megkérdezettek 92%-a számolt be egész héten át húzódó fáradtságról. A Google trendfigyelője is a fáradtság iránti érdeklődés élénkülését mutatja: 2004. és 2018. között csaknem háromszorosára nőtt az ezzel kapcsolatos keresések száma. Egyre több fáradt ember keres megoldást a problémájára.

Míg az átlag amerikai a Gallup felmérése szerint 1942-ben csaknem 8 órás alvással büszkélkedhetett, mára ez 6.8 órás átlagra redukálódott. A legdurvább adatsor ezen belül is azt állítja, hogy leginkább az 50 éven aluli felnőttek, vagyis az aktív korú, dolgozó amerikaiak szenvednek ettől az állapottól a leginkább. Egy másik, ugyancsak amerikai kutatás még riasztóbb állapotot mutat, hiszen az eredménye szerint a tinédzserek 20%-a öt órát vagy annál kevesebbet alszik, és körükben az átlagos alvási idő sem emelkedik hat és fél óra fölé. Miközben tudjuk, hogy a felnőtteknek kb. 7-9 órás alvásra van szükségük, a tiniknek pedig 9 órányira. Végeredményben kb. 70 millió amerikai küzd alváshiánnyal és ennek következményeivel.

Teljes cikk