A Lunar végrehajtotta Dánia legnagyobb fintech tőkebevonását

A dán challenger bank, a Lunar 210 millió euró tőkét vont be legújabb, Series D tőkebevonási körében, melyben két befektetési vállalat, valamint a kínai tech óriás, a Tencent vettek részt. A 2019 óta európai banki engedéllyel rendelkező vállalat fennállása óta immáron 300 millió eurót vont be. 

A Dániában, Svédországban és Norvégiában jelen lévő Lunar 325 ezer ügyféllel rendelkezik, az ügyfelek száma 2020 során 90%-os növekedésen ment keresztül. A neobank lakossági és vállalati ügyfeleket is kiszolgál, utóbbi szegmensen belül elsősorban a kkv-kat látják el digitális banki és pénzügyi szolgáltatásokkal. Ezek segítik a vállalati szintű utalásokat és tranzakciókat, a költségkezelést, könyvelést és az automatikus bérszámfejtést, valamint hitelek és biztosítási termékek is elérhetők az ügyfeleknek. A jövőre nézve rendkívül ígéretes adat, hogy a 2021-ben eddig megalakult dán kkv-k több mint fele már leadta igényét egy Lunar vállalati bankszámlára, míg kizárólag június folyamán 130 millió euróval nőtt a betétek összértéke.

A friss tőkét a skandináviai terjeszkedés felgyorsítására és a további akvizíciók finanszírozására szánja a vállalat. Az eddigi felvásárlásokat illetően fontos lépésként kiemelhető a svéd lakossági hitelező és peer-to-peer megtakarítási platform, a Lendify felvásárlása idén áprilisban.

Ken Villum Klausen, a Lunar alapítója és CEO-ja szerint a mostani tőkeinjekció „hatalmas lépést” jelent a Lunar és a skandináv banki ügyfelek számára egyaránt. „Valódi útelágazáshoz érkeztünk Skandináviában,” mondja. „Mind a magán, mind a vállalati ügyfelek egy kényelmesebb, empatikusabb és interaktívabb alternatívát szeretnének a hagyományos bankokkal, hitelezőkkel és fizetési szolgáltatókkal szemben. A befektetés igazolja a Lunar hosszútávú vízióját, melynek középpontjában egy lakossági és vállalati ügyfeleknek szóló digitális pénzügyi ökoszisztéma létrehozása áll.”

Forrás: Finextra

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.