Így néznek ki a jelen és a jövő pénzügyei

Április 28-án, a már beharangozott Budapest Startup Safari esemény első napján került sor egy izgalmas kerekasztal-beszélgetésre. A témát a bankolás legforróbb jelenlegi és jövőbeli trendjei jelentették, szó esett például a neobankokról, a blockchain technológiáról és a szuperappokról is.

A “Mi jöhet még a kriptovaluták után?” névre keresztelt beszélgetést Farkas Boglárka, a Foundation Growth & Innovations csapatának PR menedzsere moderálta. A panel tagjai Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója; Faluvégi Balázs, a Magyar Fintech Szövetség fintech és üzletfejlesztési szakértője; Berényi Benjamin, a Péntech társalapítója és vezérigazgatója; valamint Tengely Márton, a Foundation szenior projektvezetője voltak.

Forró területek 2022-re

A moderátor kezdésképp a 2022-es év legnagyobb kihívást jelentő, legforróbb fintech trendjéről kérdezte a résztvevőket. 

Berényi Benjamin a BNPL (buy now pay later) jelenséget emelte ki, meglátása szerint ugyanis a B2C és B2B szegmensben is látványos a kamatmentes online áruhitelek térhódítása. A vállalatvezető egy tengerentúli felmérésre is hivatkozott, miszerint az amerikai polgárok 56 százaléka legalább egyszer igénybe vett már BNPL hitelt. Berényi szerint idő kérdése, hogy ez a trend a régióban is felüsse a fejét, ami természetesen szabályozói oldalon is rengeteg kihívást tartogat még.

Fábián Gergely szerint kulcskérdés, hogy sikerül-e felskálázni a blockchain technológiát arra a szintre, hogy a pénzügyi rendszer kellően tudjon rá építeni szolgáltatásainak kínálata során. A digitális jegybankpénzek egy újabb erős trendet jelentenek, ismét a blockchain kulcsszerepét erősítve. 

Sándor Katalin, Foundation

Tengely Márton a beyond banking szolgáltatások terjedését emelte ki. Az elmúlt években látványos volt a hagyományos banki megoldáson túli szolgáltatások népszerűsödése, és egyre több lakossági és vállalati beyond banking megoldás tűnt fel a piacon. Kérdésünkre Tengely kifejtette, hogy várakozásai szerint ez a trend a jövőben erősödni fog. Mint elmondta, a Foundation egy átfogó piackutatás keretein belül rengeteg mélyinterjút készített banki és pénzügyi szokásokkal kapcsolatban, melyek kimutatták, hogy az ügyfelek egyre inkább igénylik ezeket az újszerű szolgáltatásokat.

Faluvégi Balázs szintén a BNPL-t jelölte meg, mint az egyik legerősebb trendet, ugyanakkor egy másik érdekes folyamatra is felhívta a hallgatóság figyelmét. Az elmúlt időszakban látványos volt a wealth tech megoldások neobanki szolgáltatásokba való beágyazódása. Faluvégi szerint a vagyonkezelési megoldások számos területen még mindig nem integrálódtak kellően a pénzügyi termékpalettákba, így érdemes nyomon követni a neobankok ezirányú törekvéseit. 

Bankok és fintechek: barátok vagy ellenségek?

A legforróbb területek kivesézése után Farkas Boglárka a neobankok által jelentett fenyegetésről kérdezte a beszélgetés résztvevőit. Felmerült, hogy vajon a neobankok képesek-e akkora szeletet kihasítani a piacból, ami már érzékenyen érinti a bankokat. 

Faluvégi Balázs szerint a neobanki piac egyértelműen a konszolidáció irányába halad. A bankok folyamatosan fintechesednek, míg a legnagyobb fintechek bankosodnak. Vannak kiemelkedő, robosztus szereplők, mint az N26, a Revolut és a Nubank, akik tartós sikereket érnek el, a kisebb játékosok számára azonban nehezebb lesz a túlélés a MAFISZ szakértője szerint. Ezzel együtt látszik, hogy a fintechek előretörését nem minden bank tudja lekövetni, legyen szó például a Revolut hazai piacon elért sikereiről. Tengely Márton szintén konszolidációt vár, emellett egyre több együttműködésre számít, ahogy a piac elkezd egyensúlyi helyzetbe kerülni.

A jövő pénzügyi szolgáltatásainak jellege nagyban függ majd a jövő pénzének alakulásától Fábián Gergely szerint. Az európai szintű felmérések azt mutatják, hogy a többséget a kényelem, a gyorsaság és az egyszerűség érdekli, a biztonság pedig meglepően hátul van a fontossági sorrendben. A legnagyobb ellenségesség a bigtechek irányába mutatkozik, de a bankokkal szemben is jelentős a bizalmatlanság. A központi bank ügyvezető igazgatója egyre inkább azt látja, hogy a bankoknak tech cégekké kell alakulniuk, és az innovációt kell előtérbe helyezniük a siker érdekében. Mint elmondta, a szigorú szabályozás mindenképp marad, bárki is kerül előtérbe. Az MNB-nél üdvözlik a fintechek által előidézett innovációt, de ez nem kompromittálhatja a szabályozás alaposságát. 

Fintech piaci háttere ellenére Berényi Benjamin óvatosságra intett a neobankokkal kapcsolatban. Az elmúlt 1-2 évben számos szereplőnek gyűlt meg a baja a megfelelő compliance és AML folyamatok kialakításával, legyen szó az N26-ről vagy a Monzóról. Ez elkezdett lyukakat ütni a neobankok szerethető, fiatalos brandjén. Berényi szerint ennek ellenére a neobankok nagyobb szeletet fognak kiharapni a bankok üzletéből, de az inkumbensek folyamatosan tanulnak és biztosan nem kerülnek majd leváltásra.

A szuperappok előretörése

Később a főleg Ázsiában egyre inkább elterjedtnek számító szuperappokra terelődött a szó. A panelisták többsége egyetértett, hogy egyre nagyobb a nyitottság Európában is, ami elkezdett drámai hatást gyakorolni a pénzügyi szereplőkre.

Faluvégi Balázs szerint láthatóan komoly igény a felhasználók részéről az egyszerűség és az egy helyen történő ügyintézés. Ahhoz, hogy ez hatékonyan kielégüljön ugyanakkor kiemelkedő felhasználói felületekre (UI) és élményre van szükség (UX). Fábián Gergely szerint is érzékelhető, hogy a felhasználók elvárják a platformosodást, így nem meglepő, hogy a bankok ebbe az irányba tartanak. Mindezt jól érzékelteti, hogy a tíz legnagyobb pénzügyi szereplő közül öt (Visa, Mastercard, PayPal, Tencent, Ant Financial) vállalat termékpalettája is fizetési szolgáltatások köré épül. Ez a mutató 2010-ben nulla volt. Fábián szerint ez az eredmény jórészt annak tudható be, hogy a platformosodás a fizetések területén indult be először.

Tengely Márton a Foundation jelenleg szuperappos törekvéseiről beszélt. A Magyar Bankholding műhelye is ezt a logikát követi termékfejlesztési folyamatai és kutatásai során, valamint első hagyományos bankként ezen a vonalon igyekszik elindulni a magyar piacon. A szuperapposodással párhuzamosan erősödik a bankok azon törekvése, hogy saját appjukban tartsák az ügyfeleket. A Foundation szenior projektvezetője szerint a verseny nem felhasználói élmény alapján dől majd el, inkább a termékpaletta szélessége bizonyulhat döntő tényezőnek.

Élet és pénzügyek a virtuális világban

A beszélgetés végén az elmúlt év egyik slágertémája, a metaverzum került terítékre. A beszélgetőtársak itt jól láthatóan óvatosabban fogalmaztak, többen kiemelték, hogy nem elég kiforrott a terület ahhoz, hogy egyértelmű jóslatokat lehessen tenni a jövőjével kapcsolatban. Berényi Benjámin és Tengely Márton is kifejezték ugyanakkor, hogy látszanak a potenciális előnyök, ugyanakkor ezek felszínre hozatala még várat magára. 

A nyitottság és az alkalmazkodóképesség fontosságát emelte ki Fábián Gergely. Mint elmondta, az NFT mánia is hatalmas erővel tört be a köztudatba, és a jelenlegi körülmények között a metaverzumnak is van jövője, hiszen a világ egyre digitalizáltabb. Ugyanakkor a többi résztvevőhöz hasonlóan Fábián is kiforratlan területként hivatkozott a metaverzumra, ahol időnként vadnyugati körülmények uralkodnak. A legerősebben talán Faluvégi Balázs fogalmazott, aki saját bevallása szerint szkeptikus a metaverzummal kapcsolatban, úgy látja el is kezdett csökkenni a körülötte kialakult hype. A szakértő szerint eddig nem derült ki egyértelműen, hogy ez a kezdeményezés működni fog-e, és bár korai lenne ítéletet mondani felette, most gyengébbnek látja ezt a trendet.

Bátorfi Botond