2026-ra jelentős lehet a biometrikus bankkártyák térhódítása

Korábban már mi is beszámoltunk a biometrikus fizetések iránti igény várható növekedéséről, ezúttal a UBS állt elő egy figyelemre méltó jóslattal az ujjlenyomat alapú bankkártyák jövőjét illetően. A svájci bank elemzői szerint a biometrikus bankkártyák az következő 5 év során a bankkártyák piacán 15%-os részesedésre tehetnek szert, 2026-ra pedig becslésük szerint nagyjából 5 milliárd dollárnyi banki bevételt termelnek majd.

A jelentős népszerűsödés mögött olyan okok állnak, mint a csökkenő előállítási költségek, és a világjárvány eredményeképpen az érintésmentes gazdaság terjedésének felgyorsulása, valamint a számos sikeres pilot is optimizmusra adhat okot. Idén januárban egyébként a BNP Paribas francia bank is elkezdte felkínálni az opciót Visa Premier kártyatulajdonosainak, hogy érintésmentes, ujjlenyomatos azonosításra váltsanak kártyájuk használatakor egy 24 eurós, éves díj ellenében. Számos további bank, úgy, mint a SocGen és a NatWest, szintén az opció bevezetésére készül jelenleg.

„Az elmúlt néhány évben több, mint 23 pilotról lehetett értesülni, három széleskörű bevezetés pedig jelenleg is folyamatban van” áll a UBS elemzésében. „Mindent összevetve, a mobilfizetés terjedése által a bankkártyák piacára vetülő veszély ellenére hisszük, hogy a biometrikus kártyák elősegíthetik a kártyapiacon belüli növekedés kialakulását.” Az ujjlenyomatos kártyamegoldásnak a kényelem ugyan egyértelmű előnyének mondható, érdemes felkészülni a biztonsággal kapcsolatos kérdések felmerülésére is, ahogy a funkció elkezd szélesebb körben is elérhetővé válni.

Forrás: Finextra

Bátorfi Botond