2020 top20 neobankja

A neobankok értékelésére több lehetőség adódik. Mivel ezek az újhullámos pénzügyi szolgáltatók általában még tőzsdén nem jegyzett cégek, ezért a részvényárfolyam alapján meghatározható, mindenki számára transzparens út nem járható. Leggyakrabban az utolsó tőkebevonáskor kialakuló árazás jelenti az aktuális cégértéket, az indiai WhiteSight tanácsadócég most ezt a képet árnyalja azzal, hogy ügyfélszám alapján is értékeli a top neobankokat, amelyből valamelyest eltérő sorrend alakul ki.

Tőkebevonások alapján első helyen az amerikai Chime végzett 14,5 milliárd dolláros értékkel, őt követte a brazil Nubank 10 milliárddal, majd az orosz Tinkoff következik 6,3 milliárdos piaci kapitalizációval, a Revolut viszont lecsúszott a dobogóról, de 5,5 milliárd dolláros értéke így is tiszteletet parancsoló.

Az ügyfélszám alapú vizsgálat esetében a négyes élboly összetétele megegyezik a fentivel, ám a sorrend változik: Első helyen a Nubank szerepel, második a Revolut, a Tinkooff tartja a harmadik helyet, a Chime pedig első helyett a negyedik helyre került.

Forrás: WhiteSight

Suppan Márton