Milyen segítséget kapnak a vállalatok a munkahelyek megmentésére?

[ad_1]

Az állami foglalkoztatási szervként eljáró fővárosi és megyei kormányhivatal a veszélyhelyzettel összefüggő gazdasági okból támogatást (a továbbiakban: támogatás) nyújt a veszélyhelyzetre való tekintettel részmunkaidőben dolgozó munkavállaló részére.

A támogatás összege a (30-50 százalékban) kieső munkaidőre jutó nettó bér 70%-a, de a számításban figyelembe vehető teljes nettó bér maximuma a nettó minimálbér kétszerese (214 ezer forint). A  támogatás maximális havi összege tehát 75 ezer forint.

photo: fortune.com

Fontos részletszabály, hogy a támogatás igénybevételéhez a munkáltató és a munkavállaló a csökkentett munkaidő mellett egyéni fejlesztési időben is köteles megállapodni, és a munkáltató az egyéni fejlesztési időre is köteles munkabért fizetni.

Az egyéni fejlesztési idő a kieső munkaidő 30%-ának megfelelő munkaidő, vagyis egy eredetileg heti 40 órában foglalkoztatott dolgozó esetében, akinek a veszélyhelyzetre tekintettel 50%-kal lerövidül a munkaideje, ez 6 órát jelent.

A Nagypénteken kihirdetett kormányrendelet azt nem szabályozza, hogy az egyéni fejlesztési időre mekkora bért kell fizetni. A portfolio.hu szakértői azzal az értelmezéssel éltek, hogy az eredeti bérrel arányosat. További kérdés, hogy pontosan mit is kell csinálni az egyéni fejlesztési időben.

A támogatás igénybevételének feltételei között szerepel az is, hogy a munkavállalók megtartása a folyamatos gazdasági tevékenységével összefüggő nemzetgazdasági érdek.

A támogatás három hónapos időszakra vehető igénybe, április 16-ától kezdődően.

A portfolio.hu és a Menedzsment Fórum szakértői is egyetértenek abban, hogy a magyar kurzarbeit rendelkezések nem jelentenek érdemi könnyebbséget a vállalkozások számára, a munkavállalók megtartása még így is komoly teher.

A kormány más eszközökkel is igyekszik segíteni a helyzeten.

A kutatásfejlesztés és innováció területén tevékenykedő vállalkozások április 15-től pályázhatnak a kutatásfejlesztési bértámogatásra, melynek keretében az adott területre jellemző átlagbér szuperbruttójának 40 százalékát, legfeljebb 318 ezer forintot kaphatnak állami forrásból.

A nagyobb tartalékokkal rendelkező, elsősorban multinacionális vállalatokat segítheti az a szintén a nagypénteki közlönyben kihirdetett rendelkezés, amelynek értelmében a munkáltató egyoldalúan elrendelhet legfeljebb 24 hónapos munkaidőkeretet. A rendelkezés nagy port vert a munkavállalói szakszervezetek körében, ahogy azt a portfolio.hu is beszámolt.

 

 

[ad_2]

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.