Kriptovalutás fizetéssel újít a Telegram

Kriptovalutás fizetési funkcióval bővült a Telegram, az egyik legnépszerűbb üzenetküldő alkalmazás. A felhasználók egy chatbottal kommunikálva vásárolhatnak bitcoint és toncoint, utóbbiból küldhetnek is egymásnak.

A Telegram még 2018 elején mutatta be a nyilvánosságnak blockchain felületét, a Telegram Open Network-öt, azaz TON-t. A blockchain célja az volt, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse a kriptovalutás fizetést, valamint a decentralizált alkalmazások fejlesztését.

A bejelentés idején az üzenetküldő alkalmazásnak finanszírozási gondjai is voltak. Mivel az alapítók ellenezték a reklámokat és külső tőkét sem vontak be, így nehezen tudták pénzelni az alkalmazás fejlesztését. Részben ezért is kezdtek el nyitni a kriptovaluta világ felé.

A finanszírozást privát kriptovaluta-kibocsátással oldották meg. Két kör során összesen 1,7 milliárd dollár értékben bocsátották ki a TON akkori kriptovalutáját, a gramot. Bár a Telegramot végig egy ismert ügyvédi iroda segítette a kibocsátás jogi részével, az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) számos kivetnivalót talált az ügylet kapcsán.

A hosszan elnyúló jogi vita után a Telegram úgy döntött, hogy felfüggeszti a TON fejlesztését és kompenzálja a befektetőket. Azonban nem mindenki tett le a blockchain platformról. Így született meg a TON Foundation, amely kezébe vette a TON fejlesztését, miután a Telegram áldását adta rá – az eredeti domain és GitHub adattár társaságában.

Ha nem is könnyen, most teljesült a Telegram egyik régi célja és az üzenetküldő alkalmazáson már lehet kriptovalutát küldeni. A felhasználóknak ehhez egyszerűen szinkronizálniuk kell tárcájukat és bármelyik kontaktjuknak küldhetnek toncoint. A Telegram 550 millió felhasználójából 800 ezer már élt is ezzel a lehetőséggel.

A kriptovalutás fizetés mellett a decentralizált alkalmazások megjelenése sem tűnik távoli célnak a TON blockchainen. A TON Foundation néhány hete vont be 1 milliárd dollárnyi toncoint adományok formájában. A forrásokat ökoszisztéma-fejlesztésre fogja felhasználni a szervezet, hogy minél több blockchain fejlesztőt vonzzon be a felületére.

Forrás: CoinDesk

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.