Íme a blockchain egyik legizgalmasabb felhasználási területe

Mára sokan mindent a blockchainnel szeretnének megoldani, így sokan joggal érezhetik azt, hogy a könyökükön jön ki a téma. Pedig a technológia valóban rengeteg területen hasznosítható, így minden erőltetett példára jut legalább egy érdekes felvetés. Utóbbi csoporthoz tartozik a Spectral, amely a hitelminősítést tenné hatékonyabbá a Web3 világában. 

A vállalat a blockchain technológia segítségével képes hitelminősítést végezni. Az alapítók célja, hogy mindezt a jelenleginél sokkal nyitottabb és transzparensebb formában tudják elvégezni. A Spectral platformjának segítségével a felhasználók felmérhetik saját hitelképességüket a Web3 világában, a pontszámot pedig rengeteg tényező befolyásolja.

A valóság elavult és pontatlan

Erős kontrasztok látszanak a hagyományos hitelminősítési szisztémához képest. Amerikában a FICO pontszámok vannak használatban, a lakosságot pedig meglehetősen rugalmatlan keretek között értékelik, minimális tekintettel azokra az anyagi nehézségekre, amelyekkel már a felnőttkorba lépéskor kénytelenek voltak megküzdeni. A hitelbesorolást az is rontja, ha valaki túl sokszor ellenőrzi a saját pontszámát, vagyis a rendszer pont azokat sújtja a legjobban, akiknek több okuk van az aggodalomra. 

Forrás: Depositphotos

A Spectral épp ezen szeretne változtatni azzal, hogy alternatív adatpontokra támaszkodik az értékeléskor, amelyek állításuk szerint valóban pontos összképet tudnak alkotni a felhasználók Web3-on belüli tevékenységéről. A MACRO névre hallgató pontszám a FICO-hoz hasonlóan áll elő, itt viszont a blockchainen fellelhető adatok jelentik a bemeneti oldalt.

A Spectralnál azt remélik, hogy a holisztikus megközelítésnek köszönhetően olyan rétegeket is be tudnak invitálni a Web3 gazdaságába, akik a hagyományos világban nehezen férnek hozzá hiteltermékekhez. Az áttekinthetőség, az ügyfélbarát felhasználói felület és megközelítés révén egyaránt egy szebb jövő felé igyekszik mozdítani a hitelminősítések világát.

„Igazságosabb és hatékonyabb jövő”

A jó hír, hogy ebben az ambícióban sokan meglátták a lehetőséget, így a startup most 23 millió dollárt vont be. A befektetők között vannak olyan nagynevű kockázati tőkések, mint a General Catalyst és a Social Capital, de a Samsung Next tőkealap is részt vett a tőkebevonásban. A tervek szerint ebből a pénzből bővítik és elkezdik felskálázni a hitelminősítési megoldást, hogy a jövőben még többeket szolgálhassanak ki vele.

„Az autoriter kormányok rendre a címlapra kerülnek amiatt, hogy társadalmilag igazságtalan hitelezési rendszert működtetnek, amivel korlátozzák a lakosaik gazdasági szabadságát. A mesterséges intelligencia és a blockchain technológia segítségével egy igazságosabb és hatékonyabb jövőt hozhatunk létre közösen” – nyilatkozta a vállalat a friss befektetés apropóján.

(Forrás: Fintech Futures)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.