Így tartsd biztonságban a kriptódat

Az FTX kriptotőzsde hirtelen összeomlása után a hardvertárcák eladási mutatói az egekbe szöktek. Ezek a tárcák lehetővé teszik a tulajdonosok számára, hogy kriptót tartsanak és mozgassanak anélkül, hogy folyamatosan az internethez lennének csatlakoztatva. Az ilyen tárcák egyik népszerű gyártójának, a Ledgernek az eladásai november 13-án minden idők legjobb hetét megkoronázva rekordot döntöttek, majd másnap ismét csúcsot döntöttek. De mi is pontosan az a hardvertárca, és miért van rájuk szükség, hogy biztonságban tudjuk a kriptónkat?

A kriptotárcák olyanok, mint a kriptovilág e-mail címei. Ahogyan az e-mail fiókok is küldhetnek szöveges üzeneteket a többi fiók tulajdonosának, úgy a kriptotárca kulcsaival rendelkezők is küldhetnek vagy fogadhatnak kriptodevizákat a blokklánc bármely más tárcájáról. A nyilvános kulcs olyan, mint az e-mail cím: bárki láthatja azt és küldhet rá kriptodevizát. A privát kulcs olyan, mint az e-mail címhez tartozó jelszó: ezt csak a tulajdonosnak szabad ismernie. Ahhoz, hogy a felhasználó hozzáférjen a tárcában lévő kriptókhoz, ismernie kell ezt a jelszót vagyis privát kulcsot. A hozzáférés helyreállításához vagy a tárca új eszközön vagy böngészőben történő beállításához szükség van egy úgynevezett “seed phrase”-re. Ez egy 12-24 random szóból generált lista, amely újra hozzáférést biztosít a tárcához.

Forró és hideg tárcák

A legtöbb pénztárca a böngészőbővítményekben vagy webes alkalmazásokban található. Ezek az úgynevezett “forró” tárcák, mivel közvetlenül az internethez kapcsolódnak. A felhasználónak nem kell minden alkalommal megadni a privát kulcsot, amikor valamelyik pénztárcát használni szeretné. Kényelmes megoldás és szinte mindig ingyenesen letölthető. Ha azonban valaki ellopja vagy feltöri a felhasználó számítógépét vagy a telefonját, akkor hozzáférhet az ott tárolt kriptókhoz. Ez a biztonsági kockázat vezetett a “hideg” tárcák megalkotásához. Ezek olyan hardvertárcák, amelyek nem kapcsolódnak állandóan az internethez és a kulcsaikat egy apró, pendrive méretű eszközön tárolják. Ez minden alkalommal csatlakoztatható a számítógéphez, amikor a felhasználó kriptót szeretne küldeni, vagy kapcsolatba lépni egy decentralizált pénzügyi protokollal.

Mennyire biztonságosak a hardvertárcák?

Ezek a tárcák annyira biztonságosak, mint amennyire a felhasználó. Ha valaki ellopja a tárcát és ismeri a jelszót, akkor abból az összes pénzt elutalhatja. A legfontosabb dolog a tárca által generált seed phrase. A hardvergyártó cégek arra ösztönzik a felhasználókat, hogy ezeket a szavakat egy biztonságos helyen tárolják. Ha ezt ellopják vagy elveszik, akkor a felhasználó nem fog tudni hozzáférni a pénzéhez.

A hardvertárcákat létrehozó vállalatok nem tudják visszafordítani a blokklánc tranzakciókat, ezért a felhasználóknak rendkívül körültekintően kell eljárniuk. Vegyük például egy Reddit-felhasználó esetét, aki egy tűzálló tokban tartotta a hardver tárcáját, majd egy nap arra ébredt, hogy az összes megtakarított pénzét elvesztette. Az incidens után így nyilatkozott: 

“Most jöttem csak rá, hogy készítettem a 24 szóról egy képernyőfotót, és a Google Drive-on tároltam. A szavak valamilyen módon titkosítva voltak és fel is voltak cserélve, de úgy tűnik, a hackernek sikerült rájönnie a logikára és feltörni.”

Mégis, sokan úgy vélik, hogy jobb vállalni a kockázatot egy hardveres tárcával, mint egy központosított kriptotőzsdén vagy hot walleten tartani a pénzt. Ugyanis nem lehet teljes bizonyossággal tudni, hogy egy kriptotőzsde hogyan fekteti be a pénzünket, és egy forró tárca esetében is nehezebb megakadályozni, hogy feltörjék. Ha hardveres tárcában szeretnénk tartani a pénzt, kiemelten figyelnünk kell arra, hogy senki ne férjen hozzá a seed phrase-hez és semmiképpen se készítsünk digitális másolatokat: ez a katasztrófa biztos receptje.

(Forrás: CoinDesk)

(Borítókép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.