ENSZ: Észak-Korea kibertámadásokkal kerüli meg a szankciókat

2016 óta szignifikáns fejlődést mutat Észak-Korea azon képessége, melynek köszönhetően illegális módon teszi rá a kezét a megcélzott bankok és kriptovaluta kereskedő hálózatok által tárolt vagyonokra. Az ilyen típusú kibertámadások mára Észak-Korea egyik legfontosabb eszközévé váltak, számol be róla az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

A riport kitér Park Jin Hyok-ra, akit az Egyesült Államok többek között a 81 millió dolláros kárt okozó Bangladesh Bank meghekkelésével vádol. Park a feltételezések szerint az észak-koreai kormány által szponzorált Lazarus Group hekkercsoport tagja. A Lazarus Group-ot olyan támadásokért tartják felelősnek, mint a 2017-es WannaCry 2.0 globális zsarolóvírus szabadon eresztése vagy a 2014-ben véghez vitt Sony Pictures Entertainment ellen elkövetett hekkertámadás.

Az ENSZ riportja emellett 2018-ból is említ két bankot érintő példát: ezek közül az egyik a Bangladesh Bank Swift rendszerén keresztül okozott 10 millió dolláros kárt a Banco de Chile-nek, a másik pedig az indiai Cosmos Bankot ért 13,5 millió dollár értékű ATM csalása volt.

Az ENSZ ugyanakkor rámutat: a támadások nem csak tradicionális pénzintézeteket érintettek: az összegyűjtött dokumentumok tisztán bemutatják, hogy 2017 és 2018 között ázsiai kriptovaluta kereskedő hálózatokat ért észak-koreai támadások csaknem 571 millió dollárnyi kárt okoztak.

A fenti kereskedő platformok megtámadásával Észak-Korea újabb megoldást és eszközt talált arra, hogy kikerülje az országot sújtó pénzügyi szankciókat. Emellett pedig fontos kihangsúlyozni, hogy ezen platformok segítségével a tranzakciók és csalások nehezebben lekövethetőek, az illegálisan szerzett összegek pedig könnyebben tisztára moshatók.

A bizottság éppen ezért azt javasolja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa vegye figyelembe a riportban közzétett szakértői véleményeket akkor, amikor újabb szankciókkal sújtja majd Észak-Koreát.

Reményik Áron

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.