A Fintech Világa mai adásában Suppan Márton és Érczfalvi András az elmúlt időszak számottevő fintech híreiről beszélgetnek. Szó esik a pénzintézetek fenntarthatósággal kapcsolatos törekvéseiről, a kkv szektor fontos funkciókkal való kiszolgálásáról, valamint a legnagyobb BNPL szolgáltató háza táján előforduló kínos bakiról is.

Az adás elején szóba kerül, hogy a Klarna egyes felhasználói a múlt héten 31 percig egy hiba miatt ráláthattak más felhasználók adataira, ami nem meglepő módon nagy negatív visszahangot kapott, a vállalat ugyanakkor magára vállalta és gyorsan orvosolta is a hibát, ami az összképet jelentősen javította. Ezt követően a zöld pénzügyekre terelődik a szó, hiszen több ilyen témájú hírről lehetett hallani a múlt héten. A Goldman Sachs csatlakozott a szoftveripar zöldítésére aspiráló Green Software Foundationhöz, míg a Deutsche Bank bejelentette, hogy ESG (környezettudatossági, szociális és vállalatirányítási) központot hoz létre Szingapúrban, melynek tevékenysége számos üzleti divízión átívelve igyekszik majd segíteni a fenntarthatóbb banki folyamatok és termékek kialakítását.

Az adás későbbi részében a kkv-k helyzetére terelődik a szó, ugyanis az Európai Unió GDP-jének nagyjából 70%-áért felelős szektor sokszor kiszolgálatlanul marad a nagyvállalati és a lakossági szegmensek között. Két érdekes hír is érkezett ezen a fronton, a dán digitális bank, a Lunar átfogó költségkezelési funkciókkal felszerelt vállalati hitelkártyát dobott piacra, míg a Revolut termékpalettája számlázó funkcióval bővült az elmúlt héten.

A végén jut még idő néhány különálló hírmorzsára is, tanulságos például az HSBC azon döntése, hogy eladja lakossági üzletágát az Egyesült Államokban. A Zopa a külföldről való munkavégzéssel kísérletezik munkavállalóival, míg a Softbank 250 millió dollárt fektetett a banki fintech startup Zetába, ismét elkötelezve magát a fintech szektor mellett.