Zöld befektetések: uniós konzultáció az ügyfél-tájékoztatás átláthatóságának fokozására

Az utóbbi években jelentősen megnövekedett az érdeklődés a zöld befektetések iránt. A pénzügyi megfontolások mellett a befektetők a fenntarthatósági szempontokat is egyre fontosabbnak tekintik. Az uniós szabályozás befektető védelmének biztosítania kell, hogy a piacon értékesített fenntartható befektetések valóban megfeleljenek a zöld szempontoknak.

Cikkünkben az uniós értékpapír hatóság fentiekre irányuló aktuális elemzéseit és intézkedéseit mutatjuk be.

A fenntartható pénzügyi rendszer

Az Unió pénzügyi rendszerének működése a Fenntartható Európa koncepcióba illeszkedik. Az uniós pénzügyi intézmények szakmai eszközökkel segítik a koncepció megvalósítását. Ez jelenti a fenntartható pénzügyek támogatását, a fenntartható finanszírozás, a fenntartható befektetések megfelelő szabályozását, ellenőrzését.

A fenntarthatóság uniós koncepciója az ENSZ fenntarthatósági elvein alapul. Az ENSZ által meghatározott fenntarthatósági célokat komplex módon adaptálja az uniós pénzügyi politikákba. A pénzügyi rendszer szereplői működésük során a környezeti, társadalmi, irányítási szempontokat egymásra tekintettel érvényesítik. Ez az ESG koncepció.

A pénzügyi rendszer szereplőitől elvárt, hogy rendelkezzenek ESG jelentéssel. A jelentésben elemzik a működésük során alkalmazott környezeti, társadalmi, irányítási szempontokat, az azokban rejlő kockázatokat. A környezetre gyakorolt negatív, illetve pozitív hatását. 

Értékelik működésük, termékeik, szolgáltatásaik fenntarthatóságát, irányítási rendszerüket. Kitérnek annak diverzitására, kitettségére bűnügyi (különösen korrupciós) kockázatnak. Bemutatják a társadalmi felelősségvállalás érdekében tett intézkedéseiket. A gazdaság egyre több vállalati szereplője, értékpapírok kibocsátója is készít ESG jelentést, ennek alapján valószínűsíthető működésük fenntarthatósága.

Zöldre festett befektetések

A fenntarthatóság a befektetési termékek értékesítése során marketing eszközzé is változott. Az EU Értékpapír Felügyelete, az ESMA átfogóan vizsgálta 2022-ben a fenntarthatónak jelölt befektetéseket. Tesztelt mintegy 3000 ilyenként hirdetett alapot. Megállapította, hogy azok közül csupán 16 felelt meg ténylegesen az alapokra irányadó Ecolabel zöld kritériumoknak.

Az Ecolabel minősítést csak olyan termék, szolgáltatás kaphatja meg, melynek kedvezőtlen környezeti hatásai nagyon alacsonyak. A befektetések lehetnek fenntarthatósági szempontokat nem tartalmazó befektetések. Lehetnek világoszöldek, amelyek bizonyos fenntarthatósági elemeket figyelembe vesznek. A sötétzöldek a fenntartható befektetések.

A befektetők, kiemelten a magánszemély (nem szakmai) befektetők könnyen megtéveszthetők, ami a befektetési termék fenntarthatóságát illeti. Az ESMA vizsgálatai során azt is észlelte, hogy 2013 és 2023 között a befektetési alapok elnevezésében az “ESG”, illetve “ fenntartható”  szavak alkalmazása több, mint négyszeresére emelkedett.

A fentiek miatt a hatóság kiemelten követi a zöldmosási kockázatot, mely a befektetők megtévesztését jelenti. Profitérdekből tüntetve fel egyes befektetéseket zöld befektetéseknek. Kiemelt kockázatot képviselnek ebből a szempontból a különféle befektetési alapok, amelyek a magánszemélyek körében igen népszerűek.

Az érdekelt szakmai szereplőkkel az Unió konzultációt indított. 

Zöld befektetések

A konzultáció célja az ügyfelek tájékoztatására szolgáló dokumentumokra vonatkozó szabályozás szigorítása. A szabályozásnak biztosítania kell, hogy csak a valóban fenntartható befektetéseket lehessen zöld befektetésként értékesíteni a lakossági szektorban. Egy másik konzultáció az ESG jelentésekre vonatkozó egységes szabályok kidolgozását szolgálta.

A zöld befektetés minősítést az Unió országaiban már 2020 júliusa óta egységes, valamennyi országban alkalmazandó rendelet határozza meg.  Célja, hogy a befektetéseket a fenntartható befektetések felé terelje, kezelje a környezeti károsodásból, a szociális problémákból eredő kockázatokat, átláthatóságot, hosszú távú szemléletmódot támogasson.

Meghatározott kritériumok alapján kell elemezni a befektetések kibocsátóit. A rendelet környezeti célkitűzéseket fogalmaz meg. Szabályozást ír elő a fenntartható gazdasági tevékenységek listájára, a kibocsátók ESG jelentéseinek tartalmára vonatkozóan. A fentiek ismeretében igen meglepő az ESMA 2022 évi vizsgálódásainak a zöld befektetésekre vonatkozó eredményei.

Az indított konzultációk a befektetőknek szóló tájékoztatások színvonalának javítását szolgálják. A befektetők csak teljes körű, hiteles, átlátható szabályozásnak megfelelő kibocsátások esetén tudják megítélni befektetéseik fenntarthatósági kockázatait. Ez különösen fontos a lakossági befektetők által kedvelt, könnyen vásárolható befektetési alapok esetében.

Helyes befektetői magatartás

Befektetések vásárlásakor a fenntarthatósági szempontok értékelése is nagyon fontos. Valószínűsíthető, hogy a fenntartható működést tanúsító vállalkozások gazdaságilag is jobb teljesítményt tudnak majd felmutatni. Amikor zöld befektetéseket keresünk, mint minden befektetés esetében, széleskörűen tájékozódni kell.

Tanulmányozzuk a szolgáltató és a kibocsátó honlapjait. Figyeljük a befektetéseink között szereplő vállalkozásokra vonatkozó sajtóhíreket. Tanulmányozzuk a fenntarthatóság alapelveit.

Meg kell értenünk a befektetések kockázatait, vásárlást megelőzően és azt követően is. Ez különösen érvényes befektetési alapok vásárlása esetén. Vásárolt befektetéseink pénzügyi hozamát ugyanis jelentősen befolyásolhatják a befektetések fenntarthatósági kockázatai.

(Források: ESMA, MNB, Hitelintézeti szemle)

(Címlapkép: Depositphotos)

zöld befektetés