Zárolták egy politikai párt számláját

A brit digitális bank, a Monzo zárolta Gina Miller Brexit ellen kampányoló politikai pártjának üzleti bankszámláját.

Bár Millert eredetileg nem tájékoztatták, hogy miért zárolták a számláját, a bank később elmondta, hogy nem engedélyezi politikai pártoknak, hogy üzleti számlát nyissanak a Monzonál.

“Sok bankhoz hasonlóan mi sem engedélyezzük a politikai pártoknak, hogy üzleti számlát nyissanak, ugyanúgy, ahogy trösztöknek, kluboknak és egyéb szervezeteknek sem.”

– mondta egy Monzo szóvivő.

A digitális bank elmondása szerint a számlát eredetileg nem politikai pártként kategorizálták. Miután ezt azonosították és korrigálták, értesítették az ügyfelet, hogy a számlát zárolni fogják. A Monzo elismerte, hogy ez frusztráló lehetett az ügyfél számára, és ezért elnézést kért. Nem világos azonban, hogy miért nem kategorizálták a számlát eredetileg is pártként.

Ez egy újabb példa a “debanking”-ra, bár kissé eltér a pár napja nagy port kavaró Nigel Farage-esettől. A NatWest által tulajdonolt privát bank, a Coutts, Farage személyes számláját zárolta politikai nézetei miatt. Az elmúlt néhány napban mind a Coutts, mind a NatWest vezérigazgatói lemondtak.

A "debanking" egy viszonylag új kifejezés a pénzügyi szektorban, és egy olyan folyamatra utal, amikor egy bank vagy más pénzügyi intézmény megszünteti egy ügyféllel való üzleti kapcsolatát. Ez a gyakorlat több okból is előfordulhat, és a pénzügyi intézmények sokszor alkalmazzák a kockázatkezelés részeként.

A politikusoknak és pártoknak gyakran nehéz dolguk van, amikor pénzügyi szolgáltatásokhoz próbálnak hozzáférni. Ennek oka részben a politikailag kockázatos személyek (Politically Exposed Persons) köré épült szabályozás, amely magasabb kockázatként tekint ezekre az egyénekre.

Bár Miller esete eltérő, mivel tévesen kategorizált üzleti számláról van szó, az eset rávilágít a politikai közösségek számlanyitás során tapasztalt nehézségeire.

(Forrás: Altfi)

(Borítókép: Depositphotos)

debankingmonzo