Vállalatok a pénzforgalom útvesztőjében

A pénzforgalom mind a világgazdaság, mind a szövetségi- és nemzetgazdaságok szempontjából stratégiai jelentőséggel bír. A vállalatok pénzforgalma szigorú szabályozás alá esik. Magyarországon egyes vállalatok elakadnak a pénzforgalom útvesztőjében. Cikkünkben a vállalatok pénzforgalmi számlái körüli problémákat elemezzük.

A pénzforgalom gazdasági szerepe az átlátható vállalati működésben

A pénzforgalom a fizetések rendszere. Része a készpénzforgalom és a bankszámlaforgalom is. A vállalatok a pénzforgalmi rendszer kiemelt szereplői. A vállalatokra szigorú pénzforgalmi szabályok is vonatkoznak. 

A szabályozás főbb pillérei a pénzforgalomra vonatkozó, illetve az adózás rendjét meghatározó jogszabályok. A pénzmosás megelőzésére vonatkozó előírások is irányadóak egyes vállalatok működésére. A jogszabályok célja a gazdaság tisztaságának és a vállalati működés átláthatóságának előmozdítása.

A gazdálkodó szervezetek, vállalkozások kötelessége, hogy hiteles képet adjanak az általuk folytatott gazdálkodási tevékenységről, annak eredményéről. Az átlátható vállalati gazdálkodás fontos eleme a vállalat pénzforgalmi műveleteinek transzparenciája. A jogi személyeknek és az ÁFA fizetésére kötelezett vállalkozóknak pénzforgalmukat pénzforgalmi bankszámlákon kell teljesíteniük. 

A készpénzállományra szigorú szabályok vonatkoznak. A készpénzes tranzakciókra felső összeghatár és bejelentési kötelezettség vonatkozik. Az áruforgalmi szolgáltatók, ha nagy összegben kapnak készpénzes fizetést, a fizető felet pénzmosás megelőzési szempontból átvilágítják. Ebből adódóan a vállalkozások pénzforgalma meghatározóan bankszámlákon, fizetési számlákon bonyolódik.

Pénzforgalmi számla a bankszámlák között

A bankok és pénzintézetek bankszámlákat vezetnek az ügyfelek számára, melyek közül a pénzforgalmi tranzakciók lebonyolítása fizetési számlákon történik. A pénzforgalmi számla egy speciális fizetési számlának számít. A pénzforgalmi számla nyitását és zárását a pénzintézet jelenti be az adóhatósághoz és a cégjegyzékben feltüntetésre kerül.

A pénzforgalmi számlaminősítés kizárólag a pénzintézettel kötött szerződésből derül ki. A pénzforgalmi számla megnyitására részletes előírások vonatkoznak, melyeket a Magyarországon működő pénzintézeteknek maradéktalanul be kell tartaniuk. 

Nem vonatkoznak ezek a magyar szabályok a külföldről határon átnyúló szolgáltatást nyújtó pénzügyi szolgáltatókra. A vállalkozásoknak viszont valamennyi külföldön vezetett bankszámlájukat is be kell jelenteniük a magyar adóhatóságnak.

A pénzforgalom útvesztői

Az erre kötelezett vállalkozások pénzforgalmi számlát Magyarországon működő pénzintézeteknél nyithatnak. A törvény szerint rendelkezniük kell ilyen bankszámlával, pénzforgalmukat pedig ezen kötelesek lebonyolítani. Amennyiben teljesítik a pénzforgalmi számla nyitásához szükséges jogszabályi feltételeket, akkor is csak reménykedhetnek az ilyen számla megnyitásában.

A pénzintézetek ugyanis nem kötelezettek bankszámlanyitásra, de pénzforgalmi számla nyitására sem. Azon vállalkozások számára sem kell ilyen számlát nyitni, akik minden feltételt teljesítenek. Azoknak sem, akiknek a pénzforgalmi számla nyitása kötelező. Pénzforgalmi számla hiányában viszont az annak fenntartására kötelezett vállalkozás működése nem fog megfelelni a jogszabályi elvárásoknak.

A pénzintézetek arra sem kötelesek, hogy a pénzforgalmi számla megnyitásának elutasítását, illetve pénzforgalmi számla bezárását indokolják. Rendes felmondással, azzal, hogy üzletpolitikájukba nem illeszkedik a számla nyitása, fenntartása, egyszerűen elutasíthatják az ügyfelet. A pénzforgalmi számla bezárása komoly hátrányt jelenthet az érintett vállalkozásnak.

A pénzintézet által indokolás nélküli rendes felmondás esetén kideríthetetlen a számla bezárásának oka. A bezárt pénzforgalmi számla zárásának ténye megjelenik a cégnyilvántartásban. Ettől kezdve másik pénzforgalmi számla nyitása is nehézségekbe ütközik.

Joghézag a magyar pénzforgalmi szabályozásban

A pénzforgalmi számlák megnyitásának elutasítása, illetve bezárása nem egyedi jelenség. Különösen a külföldi tulajdonban lévő magyar cégek és üzletviteli tanácsadók hívják fel a figyelmet az ilyen problémákra. A gondok cégcsoportokat is érintenek. A külföldi csoporttagok bankjai gond nélkül nyitnak bankszámlát, de itteni fiókjaik elutasítják a magyar csoporttag részére a számlanyitást.

Egyes források a magyarországi bankok összehangolt magatartását sejtik a jelenség mögött. Ez ugyanakkor a banktitok miatt nem valószínűsíthető. A pénzintézetek nem konzultálhatnak egymással az ügyfelekről. Mégis, a külföldi tulajdonú magyar cégek több esetben találkoznak elutasítással.

Az érintett magyar cégek gyakran határon átnyúló szolgáltatást nyújtó pénzintézethez menekülnek. Az ilyen bankszámlát viszont a magyar hivatalos szervek nem fogadják el pénzforgalmi számlának. Ami az Unión belül különös, hiszen az áruk és szolgáltatások szabad áramlása és igénybevétele uniós alapelv.

A magyar adóhatóság viszont kifogásolja, hogy miért nem rendelkezik az adott vállalat pénzforgalmi számlával. Akár bírságolhat is. A Cégbíróság akár kényszertörlést is elrendelhet jogellenes működés miatt. Ráadásul, az érintett cégek gyakran jelentős forgalmú, hazánkban is adózó gazdasági társaságok.

A fentiek joghézagot jeleznek, amely áldatlan állapotot teremthet mind a pénzforgalom szolgáltatói, de a pénzforgalmi számla nyitására kötelezett vállalkozások számára is. Szükséges volna, hogy a pénzforgalom szabályozásáért felelős jogalkotó kísérletet tegyen a probléma feloldására az érdekeltek bevonásával. 

(Címlapkép: Depositphotos)

(Forrás: Airon)

pénzforgalom