Újabb jelentős klímavédelmi vállalás a NatWest-től

Nagy bejelentést tett a NatWest, a brit bank ugyanis 2025-ig 100 milliárd fontnyi finanszírozás nyújtása mellett kötelezte el magát, melyet a gazdaság környezettudatos szereplőinek tesznek majd elérhetővé a klímaváltozás elleni védekezés támogatásának érdekében. 

A lépést bejelentő közleményben a bank azt is elárulta, hogy hamarosan egy KKV-knak szóló zöld hitelkonstrukciót is piacra dobnak. Mindehhez a motivációt többek között egy olyan riport (Springboard to Sustainable Recovery) szolgáltatta, melynek szerzői a NatWest mellett a brit pénzügyi szektor számos meghatározó szereplői voltak, és amely riport következtetésként arra jutott, hogy az Egyesült Királyság karbonsemlegessé válásában a KKV szektor kulcsszerepet tudna játszani megfelelő támogatás esetén. A kis- és középvállalkozásoknak ehhez finanszírozásra, tudásra és tréningre van szüksége, a NatWest pedig ezek mindegyikét képes nekik megadni az új kezdeményezés keretein belül. Itt szerintünk releváns megemlíteni, hogy a NatWest nemrégiben indított el egy podcastet a Spotify-jal együttműködésben, melynek célja, hogy a vállalati működés fenntarthatóbbá tételével kapcsolatban edukálja a brit vállalkozásokat. 

A KKV szektor zöldüléséhez való hozzájárulás révén a NatWest becslései szerint 130 ezer új munkahelyet és 30 ezer új vállalkozást lehetne létrehozni, ami a brit gazdaság számára nagyjából 160 milliárd fontnyi értéket teremtene. A vállalat a zöld finanszírozási keret és a zöld vállalati hitel mellett egy specialista akcelerátor programot is létrehoz a tiszta mobilitást és a körforgásos gazdaságot elősegítő megoldásoknak. Emellett a KKV-s ügyfeleknek egy, a karbonkibocsátásuk mérését végző kalkulátort is a rendelkezésükre bocsátanak, valamint minden céges kapcsolatmenedzserüket kötelező klíma tréningre küldik, hogy pontosabb ismeretekkel rendelkezzenek a témában.

Forrás: AltFi

Bátorfi Botond