Új valuta taszítaná le a trónról a dollárt

Egy közös valuta bevezetése a BRICS országok (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) számára kihívást jelentene, állítja Lyn Alden közgazdász.

Alden kételyeket fogalmazott meg az öt ország közös valutájának létrehozásával kapcsolatban. Szerinte a projekt valószínűleg nehezen indulna el és nem is sikerülne letaszítani az amerikai dollárt a trónról. Egy Cointelegraphnak adott interjúban, néhány nappal a Dél-Afrikában megrendezésre kerülő BRICS éves csúcstalálkozó előtt Alden kifejtette, hogy a BRICS tagállamok számára rendkívül nehéz lenne aranyalapú valutát létrehozni széleskörű használatra.

Putyin először a 2022-es BRICS csúcstalálkozón javasolta egy nemzetközi tartalékvaluta létrehozását, amely az amerikai dollár vetélytársa lenne, mint globális tartalékvaluta. Később megerősítették, hogy ez egy aranyalapú valuta formájában valósulna meg. 

Alden ehelyett inkább azt látja valószínűnek, hogy a BRICS országok csökkentik a dollártól való függőségüket a határokon átnyúló fizetések tekintetében. Ennek eredményeképp egyre inkább a saját valutáikat használják majd a kereskedelmi tranzakciókhoz — különösen a kínai jüant. Alden megjegyzése hasonlít az egykori Goldman Sachs közgazdász, Jim O’Neil véleményére, aki a közös valuta ötletét „nevetsegesnek” titulálta egyik interjújában.

Augusztus 21-én India külügyi államtitkára, Vinay Mohan Kwatra is elmondta, hogy kevésbé gondolja valószínűnek, hogy a BRICS egy közös valutát hozna létre. Kijelentette, hogy egyre inkább a saját nemzeti valuta használatának ösztönzésére összpontosítanak a kereskedelemben. A nemzetek követei a 15. éves BRICS csúcstalálkozón vesznek részt Dél-Afrikában augusztus 22-24 között, amely a közös valuta kialakításával, a BRICS Fejlesztési Bankkal, a nemzetközi kereskedelemmel és az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatos kérdéseket foglalja magában.

(Forrás: Cointelegraph)

(Borítókép: Depositphotos)

BRICSdollártartalékvaluta