Új csomag a Revolutnál, összefognak a bankok az Apple ellen

Nem pihenhettünk sokáig, már az év első hónapjában nagy hírekkel találkoztunk a fintech szektorban. A Revolut a luxusra vágyó ügyfeleknek kínál új előfizetési csomagot, ennek első részletei ki is derültek a hónap során. Az Apple nehéz helyzetbe hozta banki partnerét, hiszen utóbbi kénytelen elkönyvelni a technológiai cég ügyfélbarát hitelkártyájához kapcsolódó veszteségeket. A nagybankok pedig összefognak a kihívóikkal szemben.

Tavasszal érkezik a Revolut Ultra, a népszerű neobank legújabb előfizetési csomagja. A hivatalos bejelentés szerint azoknak találták ki, akik exkluzív pénzügyi megoldásokra és lehetőségekre vágynak. Az Ultra előfizetői minden vásárlásuk után pénzvisszatérítést kapnak, emellett alacsonyabb költségek mellett fektethetnek részvényekbe, nyersanyagokba és kriptovalutákba. További előny, hogy világszerte nagyjából 1200 repülőtéren vehetnek majd igénybe exkluzív várószobákat. 

Több bevétel, elégedett ügyfelek

A lépés logikus a Revolut részéről. A jelenlegi fizetős csomagok közül a Metal a legdrágább, ez havonta 12,99 fontba kerül, viszont nem kínál luxusnak számító előnyöket az ügyfeleknek. Az Ultra érkezésével a fintech egyedi bánásmódban részesítheti jómódú ügyfeleit, növelve elkötelezettségüket a Revolut használata mellett. Így a bevételek is gyarapodnak (hiszen a csomag ára magasabb lesz) és az elégedettség is növekszik. A pontos részletekre még várni kell, de ez egy észszerű döntésnek tűnik a Revolut részéről. 

Az Apple hibázott, de a más állja a számlát

Nemrég kiderült, hogy az elmúlt három évben nagyjából 4 milliárd dollár veszteséget termelt a Goldman Sachs lakossági banki üzletága. A befektetési bankóriás az előző évtized végén kötelezte el magát a lakosság kiszolgálása mellett. Az, hogy mindez jelentős költségekkel jár, senkit nem lep meg. Annál inkább kellemetlenül érinti a bankot, hogy a veszteségekből 1,2 milliárd dollárért az Apple Card hitelkártya a felelős. 

Az Apple egyre több pénzügyi terméket dob piacra, de ehhez szabályozott, a szükséges engedéllyel rendelkező pénzintézetekre kell támaszkodnia. Az ügyfélbarátnak szánt hitelkártyát épp ezért a Goldman Sachs bocsátotta ki. A jelek szerint viszont annyira túlzásba vitték az ügyfelek igényeinek kiszolgálását, hogy az már visszaütött a bankra. A szolgáltatáshoz nem tartoznak díjak és szinte bárkinek elérhető. 

Amikor azonban egy bank kedvező feltételek mellett nyújt hitelkeretet egy mindenki más által elutasított ügyfélnek, a vége jó eséllyel a veszteségek felhalmozása lesz. Ebben az esetben is így történt, az Apple elvárásai miatt a Goldman nem tudott nyereséges portfóliót összeállítani. A díjbevételek hiánya és a fizetésképtelen ügyfelek számának emelkedése súlyos terhet ró a bankra. Igen, a bankra és nem az Apple-re, hiszen a veszteségeket a terméket megalkotó pénzintézetnek kell elkönyvelnie. 

A bankok összefognak az Apple és a PayPal ellen

Ha már az Apple-t említettük, a technológiai óriást is rosszul érintheti egy friss terv, amiről januárban rántották le a leplet. A hírek szerint hét nagy amerikai bank közös digitális tárcát hoz majd létre, hogy így szabjon határt a rivális tárcaszolgáltatások terjedésének. A résztvevők között ott van a JPMorgan Chase, a Wells Fargo és a Bank of America is. 

Az USA-ban jelenleg az Apple Wallet mellett a PayPal mobilfizetési appja számít népszerűnek, ami veszélyt jelent a bankok helyzetére. Noha a debit- és hitelkártyákat továbbra is ők bocsátják ki, az ügyfélkapcsolatok sokszor azokhoz a fintech, vagy bigtech cégekhez kerülnek, akik ügyfélbarát, mobil felületet biztosítanak nekik pénzük kezeléséhez. Érdekes lesz látni, hogy mire jutnak a hagyományos bankok, de egy jól sikerült digitális tárcával nyomást helyezhetnek kihívóikra. 

Új év, új Fintech Sparks évösszefoglaló

A végén nem maradhatnak saját kiadványaink, elvégre kettő is január folyamán vált elérhetővé a Fintech.hu-n. Megjelent a fintech szektor 2022-es évét összefoglaló kiadványunk, amelyben olyan izgalmas témák kerülnek előtérbe, mint a kriptotőzsdék hanyatlása, a női pénzügyi megoldások, valamint a szektor legnagyobb tavalyi botrányai. Emellett publikáltunk egy kiadványt a családi bankolásról és a gyermekek pénzügyi edukációjának fontosságáról.

A Peak kutató és tanácsadó csapata minden hónapban átfogó körképet készít a fintech világ mozzanatairól, azok bankszektorra, biztosítókra, IT szektorra és kormányzati szervekre gyakorolt hatásairól. A tanulmányokban részletesen foglalkozunk a hónap fejleményeinek relevanciájáról a hazai piac kontextusában, mind a lehetőségeket, mind a fenyegetéseket értékelve. A teljes körképpel, vagy annak egyes elemeivel kapcsolatban a science@peakfs.io email címre várjuk a felmerülő kérdéseket.

(Borító: Depositphotos)

applefintech körképGoldman Sachsneobankrevolut