Tovább csökken a fizetési óriás értéke

A Stripe legnagyobb európai versenytársa, a Checkout.com 15%-kal csökkentette részvényeinek értékét, ami a második belső leértékelés hét hónapon belül. A fizetési óriás a múlt héten értesítette alkalmazottait a változásról.

A jelenlegi és korábbi Checkout.com alkalmazottak részvényopcióinak árát 65 dollárról 55 dollárra csökkentették, ami a cég új belső értékelését körülbelül 9,35 milliárd dollárra teszi. A Checkout.com novemberben már csökkentette belső értékelését, akkor 11 milliárd dollárra. Az újabb leértékelés 77%-os esést jelent a 2022 januári finanszírozási körben a befektetők által a cégnek adott 40 milliárd dolláros értékeléshez képest. Korábban a Stripe és az Instacart is hasonlóképpen járt el.

“Bár ez negatívnak tűnhet, valójában lehetőséget kínál arra, hogy az újonnan kibocsátott részvények alacsonyabb árfolyamon idővel nagyobb emelkedést érjenek el.”

írta a Checkout.com vezető HR tisztviselője, Kerry Van Voris

Miért jó, ha egy vállalat csökkenti belső értékelését?

Egy vállalat belső értékelésének csökkentése több okból is előnyös lehet:

  • Alacsonyabb részvényopció árak: Amikor egy vállalat csökkenti belső értékelését, az lehetővé teszi, hogy alacsonyabb áron kínáljon részvényopciókat az alkalmazottainak. Ez vonzó lehet a jelenlegi és leendő alkalmazottak számára, mivel nagyobb potenciális hozamot jelenthet a jövőben, ha a vállalat értéke növekszik.
  • Versenyképesség fenntartása: A belső értékelés csökkentése segíthet a vállalatnak versenyképes maradni a piacon, különösen, ha a szektorban általánosan csökkennek az értékelések. Ez segíthet a vállalatnak további befektetéseket vonzani, és fenntartani a növekedési ütemét.
  • Realisztikusabb értékelés: A belső értékelés csökkentése gyakran jobban tükrözi a piaci realitást, mint a korábbi, magasabb értékelések. Ez segíthet a vállalatnak elkerülni a túlzott elvárásokat és a befektetők csalódását.
  • Adózási előnyök: Bizonyos esetekben a belső értékelés csökkentése adóelőnyöket is jelenthet a vállalat számára.

Azonban fontos megjegyezni, hogy bár a belső értékelés csökkentése előnyökkel járhat, ez nem mindig jelent jót a vállalat számára. Ha a csökkentés túl nagy vagy túl gyakori, az aggodalomra adhat okot a befektetők számára, és negatívan befolyásolhatja a vállalat hírnevét és piaci pozícióját.

Forrás: Sifted

Borítókép: Depositphotos

checkout.comértékelésleértékelésrészvényrészvényopció