Szeptember nem a kriptovaluták hónapja volt

Új csúcsot ért el szeptemberben a kriptovalutákhoz köthető csalásokból és visszaélésekből származó veszteség összege: több mint 330 millió dollár értékben tulajdonítottak el kriptoeszközöket tulajdonosaiktól.

Az egyik kiemelkedő esemény a Mixin Network elleni támadás volt szeptember 23-án, amelynek következtében a hongkongi székhelyű decentralizált platform 200 millió dollár veszteséget szenvedett el. Szeptember 12-én a CoinEx kriptotőzsde elleni támadás során több mint 53 millió dollárt, szeptember 4-én a stake.comot érintő eseményben 41 millió dollárt tulajdonítottak el. 

Szeptemberben több hasonló eset is történt a kriptotérben. Egy adathalász incidens 24,2 millió dolláros kárt okozott, a HTX Global 7,9 millió dollárt bukott el, Mark Cuban üzletember pedig egy 900 ezer dolláros veszteségről számolt be.

Szeptembert megelőzően július volt a legveszteségesebb hónap 285,8 millió dollárral. A visszaélések, csalások és hackelések által okozott károk az év eddig eltelt részében meghaladják az 1,3 milliárd dollárt.

A BeosinAlert jelentése szerint a hackelések, adathalász csalások és “rug pullok” okozta veszteségek a Web3 szektorban riasztóan magas, 889,26 millió dolláros összegre híztak 2023 harmadik negyedévében. Ez meghaladja az első két negyedév összesített veszteségeit, amelyek az első negyedévben 330 millió dollárt, a második negyedévben pedig 333 millió dollárt tettek ki.

Észak-koreaiak állhatnak a háttérben

Jelentések szerint a Lazarus Group, egy észak-koreai hackercsoport lehet a felelős a közelmúltban történt incidensek többségéért, köztük a stake.com és a CoinEx tőzsde elleni támadásért. A csoporthoz köthető továbbá a Ronin Bridge-ről ellopott 620 millió dollár, a Horizon Bridge-ről ellopott 100 millió dollár, valamit az Atomic Wallet-ről ellopott 100 millió dollár is.

(Forrás: Cryptonews)

(Borítókép: Depositphotos)

adathalászatcsaláshackerkriptovalutákLazarus Group