Számlázási aktualitások és egy újabb bértámogatási program

[ad_1]

Közeleg a július és vele közelegnek a számlázással és adatszolgáltatással kapcsolatban jó ideje beharangozott változások, amiknek teljesítésében kis segítséget is ad a NAV, a most megjelent mobil applikáció révén. Közben május közepén jogszabály-alkotás nélkül újabb elemmel bővült a Gazdaságvédelmi Akcióterv.

A számla kiállításához kapcsolódó adatszolgáltatás

2020. július 1-jétől megszűnik az elektronikus úton kiállított számlákkal kapcsolatos valós idejű adatszolgáltatásra vonatkozó alsó összeghatár, így minden egyes belföldi adóalanyok viszonylatában kiállított számla adatszolgáltatási kötelezettség alá fog esni, ahogy arról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által üzemeltetett weboldalon is tájékozódhattunk. A belföldi magánszemélyek felé kiállított számlákkal kapcsolatban tehát egyelőre nem kell adatot szolgáltatni, velük várhatóan 2021. január 1-től bővül az adatszolgáltatásra kötelezett számlák köre. Ugyanakkor, már júliusról adatot kell szolgáltatni az adómentes vagy belföldi fordított adózású ügyletekről kiállított számlákról is.

A módosítás azokat a számlákat érinti, amiket július 1. napját követően bocsátanak ki, függetlenül azok teljesítési időpontjából.

Július 1-jétől eltörlésre kerül a belföldi összesítő jelentésekre (Áfa bevallás M lapjai) vonatkozó összeghatár – adozasrolerthetoen.blog.hu

Változnak a kézzel kiállított számlákkal kapcsolatos adatszolgáltatás szabályai is, az eddigi 5 napról 4 napra csökken az 500 ezer forint alatti áfatartalmú számlák lejelentésének határideje.

Ha az adózó az általa teljesített termékértékesítéshez vagy szolgáltatáshoz előleget is kapott, a teljesítésről kiállított végszámla vonatkozásában kizárólag az előleggel csökkentett összeget kell lejelentenie.

Befogadott számlákkal kapcsolatos adatszolgáltatás

Július 1-jétől eltörlésre kerül a belföldi összesítő jelentésekre (Áfa bevallás M lapjai) vonatkozó összeghatár. Minden termékbeszerzéshez, vagy szolgáltatás megvásárlásához kapcsolódó számláról adatot kell szolgáltatni, ami alapján adólevonási jogát gyakorolja az adózó.

Számlakiállítás szabályai

2020.július 1-jétől minden számlán kötelező feltüntetni a vevő adószámát, összeghatártól függetlenül.

Módosul a számla kibocsátásának ésszerű határideje is, a teljesítést követő 15 napról 8 napra.

Számlázás okostelefonról

Június 2-ától egyébként elérhető a NAV saját fejlesztésű mobilapplikációja, amivel a számlák mobiltelefonon is kiállíthatók. Az alkalmazás letöltése és használata is ingyenes és automatikusan teljesíti a kötelező adatszolgáltatást, így segítve a vállalkozásokat, hogy ne jelentsen plusz adminisztrációs terhet a 2020. július 1-től életbe lépő, kiterjesztett adatszolgáltatási kötelezettség.

A munkaadó a munkavállaló bruttó bérének és a szociális hozzájárulási adó 100 százaléknak visszatérítésére jogosult, 200 ezer forintos összeghatárig – fotó: bell4business.co.uk
A Gazdaságvédelmi Akcióterv legújabb eleme: Munkahelyteremtő bértámogatás

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat weboldalán május 18-án megjelent hirdetmény szerint támogatásban részesülhetnek a munkaadók, akik regisztrált álláskeresőt foglalkoztatnak a továbbiakban. A támogatás 6 hónapra szól, és ezt követőn további 3 hónapon át köteles fenntartani a munkaviszonyt a munkáltató.

A támogatott időszak alatt a munkaadó a munkavállaló bruttó bérének és a szociális hozzájárulási adó 100 százaléknak visszatérítésére jogosult, 200 ezer forintos összeghatárig.

 

[ad_2]
https://www.trustchain.com/hu/2020/06/05/szamlazasi-aktualitasok-es-egy-ujabb-bertamogatasi-program/

TrustChainTrustChain blog