Problémák lehetnek a digitális euró használatával iPhone készülékeken

Az Európai Központi Bank (EKB) aggályait fejezte ki az Apple legújabb terveivel kapcsolatban. Nagy veszélyét látják annak, hogy ezek esetlegesen akadályozhatják az iPhone készülékek alkalmasságát a digitális euró használatára offline fizetési módokban.

A digitális euró, amivel a legnagyobb fizetési cégeket hívja versenyre az EKB kiemelt fontosságú az EU szuverenitási törekvéseiben. Az iPhone készülékeken való használazával kapcsolatos aggályaival kapcsolatban Piero Cipollone, az EKB igazgatósági tagja, egy levélben figyelmeztette Thierry Breton európai biztost. Felhívta a figyelmét, hogy az Apple jelenleg nem biztosítja harmadik felek számára a szükséges hozzáférést az iPhone azon biztonsági eleméhez, ami elengedhetetlen a digitális euró offline fizetéseinek megvalósításához.

A digitális euró offline használazának jelentősége

Mi is az az offline fizetés? Ez egy olyan tranzakciótípus, amely nem igényel internetkapcsolatot vagy mobilhálózatot, sőt, áramszünet esetén is működik. A digitális euró tervezésekor az EKB nagy hangsúlyt fektet az offline fizetési lehetőségekre. Kiemelten fontosnak tartják ugyanis a fizetőeszköz készpénzhez hasonló tulajdonságainak biztosítását.

Az EKB különbséget tesz az úgynevezett “hub” és “edge” rendszerek között. A hub rendszerben, mint például Kenyában az M-Pesa, a digitális valuta nem a készüléken tárolódik, hanem egy központi szerveren. Ezzel szemben az edge rendszerben a tranzakciók közvetlenül, készülékről készülékre történnek, nincs szükség központi csomópontra. Így amikor egy felhasználó digitális valutát küld egy másiknak, a tranzakció közvetlenül történik a küldő digitális tárcájából a fogadó tárcájába. Ez a folyamat teljesen privát, vagyis a tranzakció részletei kizárólag a küldő és a fogadó között maradnak, és mások számára láthatatlanok.

Az EKB a biztonsági kérdéseket is fontosnak tartja. Bár az offline tranzakciók nagyobb rugalmasságot nyújtanak, a rendszerbe épített biztonsági elemek, mint a tranzakciós limit vagy a pénzügyi intézményekkel való rendszeres kapcsolattartás elengedhetetlenek a visszaélések megelőzéséhez. Ezek a biztonsági intézkedések biztosítják, hogy a rendszer skálázható és biztonságos maradjon minden körülmény között.

Az Apple és az EKB közötti egyeztetések eredménye végül meghatározhatja, hogy mennyire lesznek az új digitális fizetési formák elérhetők a jövőben az iPhone felhasználók számára.

(Forrás: Forbes)

(Címlapkép: depositphotos)