Neves közgazdászt igazolt az újonnan felálló csúcsminisztérium

Váratlan hír jelent meg a Magyar Közlönyben: új csúcsminisztériumot hoz létre a kormány. Az új minisztérium egyik vezetői pozíciójába pedig Suppan Gergely, a Takarékbank korábbi makrogazdasági elemzője kerül kinevezésre. Január 1-jétől a Gazdaságfejlesztési Minisztériumból újra Nemzetgazdasági Minisztérium lesz, ráadásul az átszervezésnek köszönhetően látványosan bővül majd az NGM portfóliója is. Suppan helyettes államtitkárként a szervezet makrogazdasági elemzőrendszerét fogja vezetni, amely kiemelt fontossággal bír a gazdaságpolitikai célok elérésében.

Nem túlzás kijelenteni: új csúcsminisztérium alakul

A magyar pénzügyi szektor fejlődése és működése nem légüres térben történik. Minden országban meghatározó szerep jut annak az intézményrendszernek, amelynek feladata a játékszabályok kialakítása és kontroll gyakorlása a piaci szereplők felett. Ennek az intézményrendszernek az egyik legfontosabb pillérjét alakítja át jövő évtől a magyar kormány.

A markáns átalakulás következtében nem csak a minisztérium neve változik, hanem jelentősen bővül annak feladatköre is. Jövő évtől a Nagy Márton által vezetett minisztérium portfóliójába tartozik majd a

  1. nemzeti pénzügyi szolgáltatások,
  2. pénz-, tőke- és biztosítási piac szabályozás,
  3. nemzetközi pénzügyi kapcsolatok (kivéve a Pénzügyminisztériumhoz tartozó IMF, OECD és Világbank)
  4. gazdaságfejlesztés,
  5. lakáspolitika,
  6. versenyképesség gazdasági és jogi feltételrendszere,
  7. állami vagyonnal való gazdálkodás szabályozása,
  8. állami vagyon felügyelete,
  9. postaügy,
  10. belgazdaság,
  11. foglalkoztatáspolitika,
  12. iparügyek,
  13. társadalmi párbeszéd,
  14. vállalkozásfejlesztés,
  15. űriparfejlesztés,
  16. turizmus,
  17. vendéglátás,
  18. kereskedelem (belföldi kereskedelem),
  19. harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatása.

A felsorolás nem csak hosszú, de kulcsfontosságú területeket is magába foglal. Valóban nem túlzás kijelenteni, hogy egy új csúcsminisztérium jön létre, melynek prominens szerep jut majd a pénzügyi szektor és átfogóan az egész magyar gazdaság jövőjének alakításában. Az új feladatkörök közé tartozik az űripar, turizmus és vendéglátás, illetve a kereskedelem felügyelete is.

Egy új terület is az NGM alá kerül Suppan Gergely vezetésével

Az átalakítás egyik hangsúlyos és egyben legérdekesebb eleme, hogy a rendelet értelmében az NGM makrogazdasági elemzéseket és előjelzéseket készít majd a gazdaságpolitika támogatására. A feladatköröket böngészve mindez önmagában nem lenne meglepő, azonban a Pénzügyminisztériumhoz már tartozik egy Makrogazdasági Főosztály. Itt a makrogazdasági és európai ügyekért felelős helyettes államtitkár vezetése alatt lényegében a fentiekkel egybevágó feladatokat látnak el.

Az NGM szervezeti rendszerében kialakításra kerülő új makrogazdasági elemzőrendszert Suppan Gergely, a Takarékbank és a Magyar Bankholding korábbi közgazdásza vezeti majd. A több évtizedes elemzői múlttal, és számos hazai és külföldi díjjal rendelkező szakember igazi nagyágyúnak számít a területen. Suppant a területért felelős államtitkári pozícióba Nagy Márton javasolta, melyet Orbán Viktor el is fogadott.

A Suppan feladata lesz majd többek között a kormány nemzetgazdasági döntéseinek megalapozása, makrogazdasági elemzések és előrejelzések készítése, valamint releváns, nemzetközi gazdaságpolitikai folyamatok, események nyomon követése is. Ezáltal kulcsfontosságú szerep jut majd a banki szférából érkező közgazdásznak. Munkája alapjaiban határozza majd meg a magyar gazdaságról való gondolkodását a kormánynak.

Mindenképpen érdemes lesz majd követni az új államtitkár és a hozzá tartozó szervezet munkásságát. A kormány a magyar gazdasági növekedés helyreállításában nagyban alapoz Suppan hatékony és pontos elemzéseire és innovatív szemléletére.

Forrás: VG, VG, Portfolio, Portfolio

gazdasággazdaság minisztériummakrogazdasági elemzésnemzetgazdasági minisztérium