Nemzetközi trendek a bakszektorban – A Portfolio konferenciáján jártunk

Global trends in banking 2020 címmel tartott november 5-én tartott online eseményt a Portfolio, mely egy kerekasztal beszélgetés volt Bán Zoltán (Portfolio) moderálásával. Az eseményen az alábbi bankok és tanácsadó cégek képviselői vettek részt: Fáykiss Péter (MNB, igazgató), Mántó Róbert (KPMG, igazgató), Pereczes János (MKB Bank, ügyvezető igazgató), Schenk Tamás (Deloitte Digital, partner) és Strén Gábor (Microsoft Magyarország, ügyféligazgató). 

Az online beszélgetés során számos témakört érintettek a résztvevők, többet között az esemény nevéhez hűen a globális banki trendeket és digitalizációt boncolgatták, de foglalkoztak a megváltozott fióki szolgáltatásokkal, a tanácsadók helyzetével, és az ügyfélélmény fontosságával is. Kitértek az ombichannel banking kérdéskörére is, illetve a mesterséges intelligencia szerepét is vizsgálták. 

Abban mindenki egyetértett, hogy a 2020 elején begyűrűző Covid19 járványnak köszönhetően felgyorsult az oly sokszor halasztgatott, szükséges rossznak vélt digitalizáció és megjelentek az olyan új online banki szolgáltatások a is, amelyeket eddig csak halogattak. 

Példaként hozták fel a home office bevezetését, mely a telefonos ügyfélszolgálat esetében korábban legalább 1 éves előkészítést vett volna igénybe – kényszerhelyzetben ez 3 hét alatt végbement. 

A legfontosabb változás mégiscsak az, hogy egyre kevesebben igényelnek személyes tanácsadást és banki ügyintézést, sokkal inkább nyitottak az online bankolásra. Ezek mellett a személyes jelenlét még mindig nagy befolyással bír, talán ez generációs jellem vagy megszokásból tesszük mindezt. Kétségtelen, hogy egy komplexebb szolgáltatás tekintetében esetében egyelőre elengedhetetlen a magyar piacon a személyes jelenlét, ehhez pedig a bank a járványhelyzetben időpontfoglalással és személyesebb tanácsadással próbál válaszolni.

Természetesen a kérdések között megjelent a neobankok szerepe és viszonya a hagyományos bankokkal. A hozzászólók szerint a piaci részesedést nem befolyásolja a neobankok megjelenése és szolgáltatásaik dinamikus növekedése, hiszen a piaci sajátosságok miatt nincs szükség jelenleg Magyarországon a bankoknak a nagyfokú digitális újításokra, elegendő a szükséges minimális fejlesztés is, ami segít átvészelni a járványidőszakot. 

Az MNB és a Transferwise nemrég bejelentett együttműködése viszont más jövő felé mutat, ami kiélezettebb versenyhelyzetet alakíthat, pláne, ha több hasonló együttműködés születik a közeljövőben a hagyományos bankok és a fintechek között. Erre számos jó példát látunk a világban, hazánk pedig jelenleg ebben sereghajtó sajnos. 

Mitől félhetnek valójában a bankok? 

A konferencia november 12-én folytatódik, a ma bevezetett járványügyi rendelkezéseknek köszönhetően csak online formában, jelentkezés és program az alábbi linkeken.

Program: https://bit.ly/3dFkyte

Jelentkezés: https://bit.ly/2H7J4ae

Lónárt Dániel

digitalizációmesterséges intelligenciaportfoliotrendek