Példátlan összefogás az EU-ban

Kormányzati szervek, bankok, vállalkozások és technológiai szolgáltatók közösen mutatják be, hogyan lehet a digitális fizetéseket és a személyazonosítást határokon átívelően és több különböző pénznemben is összehangolni.

Az európai digitális személyazonosítás nemzetközi szakértői konzorciuma egy nagyszabású, határokon átnyúló fizetési projektet kezdeményez. A Nobid (Nordic-Baltic eID Project) által vezetett csoportban hat ország (Dánia, Németország, Izland, Olaszország, Lettország és Norvégia) vesz részt.

Az Európai Bizottság még egy tavaly nyári rendelettel kezdeményezte egy biztonságos és megbízható európai digitális személyazonosítási keretrendszer létrehozását, amely elérhetővé tenné az EU valamennyi polgára és vállalkozása számára a digitális személyazonosság használatának előnyeit. A projekt a tagállamok már meglévő, nemzeti digitális rendszereire épülve, azokat összekacsolva hozna létre egy, az Unió teljes területén használható rendszert, amely a fő országos személyazonosító igazolványok mellett más dokumentumokat, például vezetői engedélyeket, diplomákat és bankszámlákat is integrálna.

Az új digitális irattárcákkal az európai polgárok anélkül férhetnek hozzá online szolgáltatásokhoz, hogy magánkézben lévő azonosítási módszereket kellene használniuk vagy harmadik féllel kellene megosztaniuk személyes adatokat. Az irattárcával mind a köz- és a magánszféra online szolgáltatásai igénybe vehetők lesznek, köztük a szigorú felhasználói hitelesítést igénylő szolgáltatások is, mint például a bankszámlához való hozzáférés, a kölcsönigénylés, az adóbevallás vagy az egyetemi beiratkozás is.

Az EU digitális irattárca-víziójának egyik kiemelt felhasználási területe a fizetés, az új kísérleti projekt is erre összpontosít. A konzorcium a meglévő fizetési infrastruktúrát használja fel az azonnali fizetések, a számláról számlára történő átutalások és az üzletekben és az interneten történő fizetés megvalósításához.

A terv szerint a rendszer kiegészíti a határokon átnyúló fizetések egyszerűsítésére irányuló szélesebb körű uniós terveket, például az európai fizetési kezdeményezést (EPI) és a digitális eurót.

Ahhoz, hogy az uniós digitális személyazonosító tárca megvalósuljon, olyan referenciaprojektre van szükség, amely magasra teszi a lécet. A konzorcium rendelkezik a siker minden összetevőjével: több ország részvételével, széles körű digitális személyazonosítási tapasztalattal, valamint a banki és fizetési ágazat legjobbjainak támogatásával. Nagy izgalommal várjuk, hogy valóra váltsuk az uniós elképzelést és mindenki számára lehetővé tegyük a gördülékenyebb, könnyebben elérhető személyazonosítási szolgáltatásokat

– tette hozzá Tor Alvik a konzorcium projektvezetője.
A projektet a banki és fizetési szektor vezető szereplői támogatják, köztük a németországi DSGV, a norvégiai DNB és BankID, a dániai Nets, az olaszországi Intesa Sanpaolo, PagoPA és ABILab, valamint az izlandi Greiðsluveitan.

A technológiai partnerek közé tartozik a Thales, iProov, Signicat, RB, Auðkenni, IPZS, Poste Italiane, Intesi Group, InfoCert, FBK és a Lett Állami Rádió és Televíziós Központ. A fizetési megoldást többek között a norvég Elkjøp és a német REWE-csoport fogja tesztelni.

(Borítókép: Depositphotos)

(Forrás: Finextra)

azonosításdigitális azonosítódigitális tárcafizetésfizetési rendszerügyfélazonosítás